Најновије

ТЗВ. ВОЈСКА КОСОВА СПРЕМНА ЗА НАТО МИСИЈЕ: Али не смеју на север Космета

Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, тврди да су Косовске безбедносне снаге (КБС) спремне за придруживање НАТО.

КБС (Фото: КБС)

Он је то написао на свом фејсбук профилу након састанка са командантом здружених снага у Напуљу, адмиралом Џејмсом Фогом.

Косово, навео је Харадинај, функционише у складу са слободном вољом својих грађана, која је, како каже, "у служби мира у земљи, региону и свету".

"КБС су кренуле у процес постизања пуног капацитета војске спремне су да се придруже НАТО у мировним мисијама. Са командантом здружених савезничких снага у Напуљу, адмиралом Џејмсом Фогом, разговарали смо о наставку блиске сарадње између наших институција и КФОР-а, како би се гарантовало сигурно окружење за све", написао је Харадинај, чија влада је доведена у питање након што је раније данас поново одбио да укине стопостотно наметнуте таксе на робу из Србије и БиХ, на захтев САД.

Фого: КБС да се придржава ограничења деловања на северу КиМ

Комадант здружених снага НАТО адмирал Џејмс Фого је позвао Косовске безбедносне снаге да се придржавају ограничења када је у питању деловање на северу Косова.

Адмирал Џејмс Фого састао се у Приштини са Рамушом Храдинајем, Хашимом Тачијем и Далибором Јефтићем.

"Он је нагласио потребу да се активности КБС ограниче у складу са писмом Тачија из 2013. године где се наводи да КБС неће деловати на северу Косова без претходног одобрења НАТО", стоји у саопштењу КФОР-а.

Адмирал Фого је том приликом нагласио да Специјалне полицијске снаге Косова нису део КБС и да се ту мора направити разлика.

Он је подсетио косовске званичнике и на став НАТО да ће свака промена мандата КБС значити и преиспитивање нивоа ангажмана Алијансе са Косовским безбедносним снагама и нагласио нагласио да се на том питању тренутно ради у седишту НАТО у Бриселу.

"Адмирал Фого је нагласио да очекује да транзиција КБС буде постепена, транспарентна и инклузивна и да буде у координацији са НАТО и међународном заједницом", саопштава КФОР-а.

Командант НАТО здружених снага у Напуљу подсетио је да Алијанса кроз КФОР остаје посвећена обезбеђивању сигурности на Косову и стабилности на целом Западном Балкану.

Фого је најавио да ће подовом обележавања 20 година постојања мисија КФОР одати почаст свим својим припадницима који су дали животе за безбедно и сигурно окружење.

Како је хрватско оружје завршило у рукама терориста у Сирији, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

КБС

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА