Најновије

АУСТРИЈА ОБЕЛОДАНИЛА: Ево ко кочи пријем Србије у ЕУ! (ВИДЕО)

Министарка иностраних послова Аустрије Карин Кнајсл указала је данас да, и поред умора од ширења присутног у Француској и Холандији, Југоисточна Европа не сме бити остављена по страни у вакууму.

ЕУ (Фото: Pixabay. com)

Кнајслова је на конференцији за штампу, на којој је резимирала спољнополитичку актвност Аустрије у прошлој години, изразила задовољство што су за време председавања Аустрије ЕУ отворена нова поглавља у приступним преговорима Србије и Црне Горе.

Међутим, истакла је да није било лако придобити подршку за европску перспективу земаља Југоисточне Европе, као што су Србија или Албанија, и друге, у Хагу или Паризу.

"Умор који је присутан већ је познат. Лично сам осетила у разговорима које сам водила од пролећа да су код мојих партнера у западноевропским земљама избори за Европски парламент били веома близу. Нама је тај регион географски, историјски и људски ближи, што није случај за Холандију или Француску", рекла је. 

Она је подвукла да је веома тешко уверити Холанђане и Французе да је Југоисточна Европа део Европе. 

"Ја никада не говорим о Западном Балкану, јер не волим ту реч, која је вештачки појам. Поред тога Балкан се схвата негативно изузев ако је реч о храни. Политички има негативну конотацију. Доследно говорим о Југоисточној Европи и за мене је Музеј савремене уметности у Београду део Европе, за мене је Филхармонија Сарајева део Европе. Осећам се можда приврженија том региону на основу географског положаја него неко, на пример, у Белфасту", објаснила је Кнајслова.

Додала је и да њено "европско-политичко срце" јасно каже да се не може Југоисточна Европа оставити по страни у вакууму, али истовремено и разуме да у Холандији или Француској постоје другачија виђења. Зато је апелована на француског и холандског колегу да се присете прошлости.

"Били сте они који су геополитички увек размишљали у већим категоријама. Подсетила бих на Митерана 80-тих година. Нико тада није желео земље Медитерана, које су непосредно изашле из војних дикататура. Французи су били ти који су их увели у ЕУ, они су били ти који су се трудили и око Румуније. Неопходно је увек применити ону праксу која већ постоји", поручила је Кнајслова.

Прочитајте ОВДЕ како је то Трамп унаказио Тачија.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА