Најновије

Гренел Холбруковом "булдожер дипломатијом" решава косовски чвор

Главни задатак који је шеф Беле куће дао Ричарду Гренелу, или малом Трампу, како још зову специјалног представника Беле куће за дијалог Београда и Приштине, јесте да преузме водећу улогу и разговорима и обе стране доведе да преговарачки сто.

Гренел (Фото: Јутјуб)

Трампова рачуница је, како истичу, врло једноставна и не треба правити мистерију око Гренеловог именовања.

- Процена шефа Беле куће је да Стејт департмент не врши ни довољна ни јак притисак на Приштину. То и не чуди јер су људи из Стејта стварали тзв. Косово. Није ни логично да та администрација, која је из Клинтонове ере владавине и која данас наступа са позиција дубоке државе, руши оно што је створила. Међутим, Трамп и његови људи немају ни такав став ни такав однос. Председник Америке жели да се испуни циљ, да се постигне договор и то буде његов успех - прецизирају саговорници.

Додају да се Србији отвара могућност да се избори за своје интересе, о чему сличан став има и Ивица Дачић, министар спољних послова Србије.

- Промена курса Беле куће је очигледна, али људи не разумеју да то што је Америка променила позицију са Трампом не значи да ће Вашингтон повући признање Косова. То значи да су, за разлику од претходних администрација, спремни на компромис. Подсетићу вас да су раније од Србије само тражили да признамо Косово, да је све завршено и да нема простора за било шта. Ситуација је сада другачија, разговара се и њима је јасно да ништа није готово. Наш ставови су јасни, кључни људи у Вашингтону показали су да желе да чују став Србије и уваже и наше интересе - наводи Дачић.

Булдожер дипломатија

По оцени новинарке Љиљане Смајловић, велика је сличност између Гренела и Ричарда Холбрука, који је у протеклим деценијама важио за синоним "булдожер дипломатије".

- Када амерички председник шаље изасланика, и то скоро "непристојном" брзином, да одмах почне да преговара и пре него што Сенат потврди његово именовање, то значи да ће тај човек, кога сматрају "најтрамповскијим" од свих Трампових амбасадора, да се понаша у стилу "булдожер дипломатије", коју смо овде запамтили с Ричардом Холбруком - навела је Смајловићева.

Палмер отказао посету, не иде у Београд и Приштину

Заменик помоћника државног секретара Метјуа Палмера отказао је посету Београду и Приштини, потврђено је Српском телеграфу из два извора. Палмерову посету најављивао је и амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет, наводећи да ће, уз Гренела, са албанским политичарима доћи и Палмер. Према првобитним најавама, њих двојица је из Приштине заједно требало да дођу у Београд, међутим. у последњем тренутку у Приштини се појавио само Трампов изасланик. Спекулисало се да ће неколико дана касније пут Београд и Приштине кренути и Палмер, али је ова посета изненада отказана.

Дејтон

-У америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону 21. новембра 1995. парафиран је споразум којим је окончан рат у БиХ

-Споразум је парафиран у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера

-Главни амерички посредници били су Ричард Холбрук и Весли Кларк

-Постизање договора тумачено је као успех шатл дипломатије, коју је водио Холбрук

-Већ 14. децембра у Јелисејској палати у Паризу и званично су Милошевић, Туђман и Изетбеговић ставили потписе на документ

-Створена је државна заједница БиХ, састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ

-Ричард Гренел има 53 године

-Важи за најватренијег заговорника Трампове политике

-За њега се говори да је Трампов разбијач

-Током амбасадорског мандата у Немачкој није се либио да лупа шаком о сто и Берлину намеће захтеве Вашингтона

-Стекао велико искуство као политички и медијски саветник републиканских политичара.

Ко држи кључ решења у Сирији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА