Најновије

Курти затвара специјални суд за ратне злочине терористичке ОВК на Србима?

Учесталост позива Специјалног суда за ратне злочине терористичке ОВК над Србима и другим неалбанцима током последњих сукоба на КиМ, као и најава скорих хапшења подигла је тензије у Приштини, а све наде ветерани сада полажу у нову владу и Аљбина Куртија, уверени да ће он, ако постане премијер, опозвати ту правосудну институцију.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

Адвокати и приштински аналитичари, међутим, сматрају да је то немогућа мисија.

Према до сада објављеним информацијама, Специјални суд је у својству сведока или осумњичених већ саслушао стотинак бивших припадника ОВК, међу којима је и бивши косовски премијер Рамуш Харадинај. Очекује се да ће укупан прој позваних бити око 300 припадника бивше ОВК.

Председник Удружења ветерана, Хисни Гуцати, за формирање тог суда оптужује председника привремених приштинских институција Хашима Тачија, као иницијатора и посланике који су у парламенту гласали за Закон о Специјалном суду.

Гуцати, међутим, полаже наде у нову владу у очекивању да ће, ако лидер Покрета Самоопредељење буде премијер, поништити тај закон. Према његовим речима, ако Аљбин Курти као премијер успе у томе, он ће несумњиво бити, како каже, "највећи херој Косова", пренела је приштинска Бота сот.

Приштински адвокат Томе Гаши, међутим, сматра да Закон о Специјалном суду не може бити укинут, јер су га, како каже, потписали законодавци.

Гаши је за Бота сот подсетио да је један број посланика покушао да обори овај закон у парламенту, 22. децембра 2017., и то у тренутку када су амбасадори иностраних мисија у Приштини отпутовали на прославу Божића.

Гаши каже да Закон о Специјалном суду у косовском парламенту не може бити опозван, али је додао да би посланици могли да покушају, само под условом да скупе висе од две трећине посланичких гласова. Истовремено, Гаши упозорава да је формирањем Специјалног суда Приштина преузела међународну одговорост.

Политички аналитичар, Реџеп Шах, сматра да је "апсурдно и смешно" покретати било какве акције у јавности захтевајући опозив овог суда.

Указао је да опстанак Специјалног суда не зависи од Куртија, јер тај суд је, како каже, "инвестиција у правду која је Косову потребна". Истакао је и да невини не треба да страхују од правде и да, како каже, сви судови у свету знају да је "на Косову био рат и да се у рату убија".

- Закон о Специјалном суду је изгласан у косовском парламенту и он је суверен. На иницијативу Тачија, посланици су гласали за формирање суда и сада није на адвокатима да се без клијената боре против те правосудне институције - закључио је Шах.

Политички аналитичар Сулејман Мехази каже да су очекивања Гуцатија да Курти укине Специјални суд "апсурдна и нелогична". Подсетио је да су Курти и цела тадашња опозиција 2015. били против формирања суда, а да су Тачи и посланици ДПК изгласали Закон. Сада, казао је, када су увидели грешку, очекују помоћ од Куртија.

Мехази сматра да то не само да је немогуће, већ је, каже, и веома забрињавајуће за будућу Куртијеву владу. Јер, како наводи, Курти нема времена да се носи за "злом који су починили ратни ветерани".

Амерички амбасадор тражио од Дачића да Србија прекине са повлачењем признања тзв. Косова! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА