Најновије

ТУРСКИ ЛИДЕР ПОЧИЊЕ ДВОДНЕВНУ ПОСЕТУ НАШОЈ ЗЕМЉИ! Ердоган долази у Србију и доводи 200 бизнисмена!

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган отпочеће данас званичну дводневну званичну посету Србији. Шеф турске државе доводи са собом у Београд више од 200 највећих бизнисмена, а током посете, како се најављује, биће договорене инвестиције вредне стотине милиона евра.

Вучић и Ердоган (Фото: tccbgov.tr)

Ердоган је последњи пут у Србији био 2017. године, а сада стиже у тренутку када се обележава 140 година од успостављавања дипломатских односа између наше две државе. Како је планирано, данас и сутра ће бити положен камен темељац за изградњу аутопута Београд - Сарајево, као и за реконструкцију регионалног пута Нови Пазар - Тутин. Осим тога, Ердоган ће обићи шест турских фабрика које су у Србији отворене од његове последње посете. Реч је о фабрикама у Владичином Хану, Лесковцу, Прибоју, Крагујевцу, Краљеву и Житорађи.

Уложили 135 милиона евра

Колико су Србија и Турска унапредиле не само политичку већ и економску сарадњу, показује податак да је у протеклих девет година робна размена повећана чак четири и по пута. Стручњаци у Привредној комори Србији процењују да ће робна размена на крају ове години достићи 1,3 милијарде евра, док је само пре само две године износила 800 милиона. Од 2010. године до данас Анкара је у Србију кроз инвестиције уложила 135,1 милион евра. У нашој држави послује 151 фирма, где је више од 50 одсто капитала у турском власништву.

Коментаришући ове наводе, министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже да је Ердоганова посета, пре свега, важна због почетка изградње аутопута између Србије и БиХ.

- У готово рекордном року нађено је решење за реализацију пројекта који није нимало јефтин, а после преговора са турском страном добили смо јако повољне услове. Верујем да ће сви рокови бити испоштовани, као и да ће овај пројекат смањити тензије између Београда и Сарајева. Последице ратних сукоба на нашим просторима су још свеже, али јачање инфраструктуре свакако ће допринети побољшању економске сарадње и стварању боље климе - истиче Љајић.

Турске фирме цветају

Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, оцењује да су сарадња Србије и Турске и добри лични односи председника Вучића и Ердогана отворили простор за максимално јачање привредних веза.

- Време је показало колики је значај добре сарадње наше две државе, која се, између осталог, огледа и у стратешком споразуму који Београд има са Анкаром. Показало се да ту постоји простор не само за привредни развој него и за добре укупне билатералне односе. Много турских компанија отворило је своје погоне у Србији. Са Турском започињемо бројне значајне пројекте. Реконструкција пута Нови Пазар - Тутин, али и капитални инфраструктурни пројекат, аутопут између Београда и Сарајева, односно Србије и БиХ. Због ових инвестиција, које утичу на повезивање региона, јако је значајно имати Турску за партнера - закључује Михајловићева.

У које секторе су највише улагали Турци

* текстил

* ауто-индустрија

* машинство

* прехрамбени производи

Долазе и Додик, Комшић и Џаферовић

Током боравка Реџепа Тајипа Ердогана у нашој земљи биће одржана и друга седница Високог савета за сарадњу две земље.

Предвиђени су и трилатерални разговори уз учешће чланова Председништва БиХ Милорада Додика, Жељка Комшића и Шефика Џаферовића.

План посете

Први дан

12:30 Свечани дочек турском испред Палате Србија

13:00 Разговор Вучића и Ердогана

14:00 Седница Високог савета за сарадњу Србије и Турске

15:00 Обраћање медијима двојице председника

16.00 Српско-турски пословни форум

Други дан

* Вучић и Ердоган биће домаћини на Трилатералном самиту Србије, БиХ и Турске

* Свечано обележавање почетка радова на изградњи аутопута Београд - Сарајево.

Какву политику можемо да очекујемо од Аљбина Куртија прочитајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА