Најновије

Домет ракете до 7,5 км, креће се брзином од 800 м/с: Ово је "Мистрал 3" који ће бити уграђен у нашег “Терминатора” (ВИДЕО)

Ракетни систем малог домета "Мистрал 3", о чијој је куповини Србија закључила уговор са Француском, званично је представљен српској страни и тестиран на полигону италијанске војске на Сардинији. "Мистрал" се добро показао у свим видовима, а посебно као интегрисано оруђе са осталим командним и извиђачким средствима.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Теренска потврда прецизности и ефикасности интегрисаних француских ракета оверила је и план српског Министарства одбране да "Мистралове" ракете угради у домаћи артиљеријско-ракетни систем "Пасарс", познат и као "терминатор". Војска Србије овим сједињавањем знања и технике добиће мобилно, ефикасно и убојито оруђе за заштиту трупа од напада из ваздуха на малим висинама. Процењује се да ће ово савремено наоружано возило бити способно да штити оклопне и механизоване јединице, али и да ефикасно дејствује по циљевима на земљи.

Приказу способности система "Мистрал", на позив Европске групације МБДА присуствовала је делегација Министарства одбране и ВС, коју је предводио помоћник министра одбране Ненад Милорадовић. Према његовим речима, српска страна уверила се у квалитет француског наоружања.

- Ракета је лансирана из аутоматизованог система "Атлас", а подаци о циљу су емитовани с командног места који је имао спојене радарске и оптоелектронске осматрачке сензоре. Гађана је и уништена мала мета која је симулирала борбени хеликоптер - каже Милорадовић.

Српска делегација на делу је видела не само лансирање ракета већ и све елементе дејства. Оптоелектронски нишански сензори захватили су циљ на више од 11 километара даљине, а циљ је "оборен" на око седам километара. Ова успешна "спрега снага" дала је зелено светло и за сличну примену у Војсци Србије.

- Важно нам је било да видимо како је "Мистрал" интегрисан у њихове командне системе и са свим осталим сензорима. Управо то нама предстоји. Наш "Пасарс" на готово исти начин увезан је у командни батеријски систем базиран на модернизованом радару "жирафа" - објашњава Милорадовић.

Договор о куповини овог система ПВО за Војску Србије постигнут је током летошње посете француског председника Макрона Београду. Потписивањем споразума из области наоружања и војне опреме, Србија је направила крупан корак ка добијању ефикасног средства за мале висине, које одликују врхунске маневарске способности, кратко време реакције, као и велика отпорност на дејства савремених система за самозаштиту летелица.

Две варијанте за Србију

Систем "Мистрал 3", који је на Сардинији званично представљен нашој војсци, Србији ће највероватније бити испоручен у две варијанте - као лаки преносни систем, али и као целина високог нивоа балистичке заштите и мобилности, која ће бити уграђивана у домаћи "Пасарс". Како је саопштено током посете председника Макрона Београду, Србија је купила 18 система са 50 ракета.

Питање Сирије не решава се у Вашингтону, јасно је да Асад остаје на власти. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА