Најновије

БРИТАНСКЕ ПРОВОКАЦИЈЕ УОЧИ САМИТА НАТО: Србија под притиском и Запада и Русије!

Србија је под притиском и Запада и Русије, оцењује британска агенција Ројтерс у анализи уочи Самита НАТО.

Нато војска, Србија, Русија (Фото: nato.int)

Самит ће се одржати у светлу оцена француског председника Емануела Макрона о потреби јачања Севрноатлантске алијансе.

Макрон је од октобра доводио у питање ефикасност НАТО, привремено зауставио проширење ЕУ и позвао на нови "стратешки однос" са Русијом, а Ројтерс оцењује да велики број држава има разлога да обрати пажњу на његов дипломатски стил "раздрмавања", али да ће само неколико њих његове речи осетити конкретније од Србије.

За Београд, како наводи, свако повлачење Европе или НАТО могло би да отвори простор Русији да попуни празнину, имајући у виду блиске политичке, војне и економске односе Москве и Србије.

То ће вероватно, додаје агенција, бити разматрано на самиту НАТО лидера, који ће се следеће недеље окупити у Лондону како би разговарали о будућности њиховог војног савеза "пошто се Балкан, попут Балтика, може сматрати преградом против утицаја Москве".

Ројтерс цитира сарадника у Атланстком савету и стручњака за руски утицај Димитра Бечева да ако Запад престане да се ангажује и препусти регион онда ће Русија имати много прилика да искористи ситуацију.

С друге стране, ако се Србија придружи ЕУ, Бечев каже да би могла да наликује Кипру и Мађарској, чланицама ЕУ које имају блиске односе са Москвом.

"Србија ће бити слаба или проруска ако заврши у ЕУ, што није лош исход ни за Русију", тврди он.

Агенција подсећа и на обавештајну аферу у Србији коју наводи као "последњи пример наводног мешања" и преноси изјаву неименованог НАТО званичника да Алијанса ради на промоцији стабилности, безбедности и сарадње на Западном Балкану.

"Свако спољно мешање у унутрашње демократске процесе је неприхватљиво. Позивамо Русију да учини то исто", навео је он.

Ројтерс подсећа и да је Макрон одбио да да зелено светло Албанији и Северној Македонији за отварање приступних преговора и оцењује да, иако је Србија већ започела преговоре о чланству, сада осећа последице Макроновог одбијања да отвори врата другима у ЕУ.

Преноси и да бивши војни дипломата и члан београдског Центра за посљну политику Милан Карагаћа не сматра да Русија има велике планове да стратешки искористи Србију, али да је види као "пијуна у својој великој игри са Западом".

Србија је, напомиње агенција, посвећена војној неутралности, иако су се скоро све суседне земље придружиле НАТО или планирају да то учине.

Напомиње да је Србија чланица НАТО "партнерства за мир" и да учествује у НАТО вежбама, али указује на односе српске и руске војске и технологију коју Москва обезбеђује Србији.

Преноси и изјаву владиног званичника, за којег каже да је тражио да остане анониман, а који је рекао да Србија планира да одржи равнотежу између Русије и Запада.

"Ниједна земља или међународно тело не могу да тврде да нас имају под својом сфером утицаја", рекао је он.

Ројтерс преноси и наводе аналитичара да ЕУ сматра да већина проблема лежи у, како тврди Унија, слабој владавини права у Србији.

"Оно што је забрињавајуће за ЕУ није толико Русија, већ околности које омогућавају Русији да има утицај - недостатак владавине права, недостатак одговорности, заробљивање државе, корупција", тврди Бечев.

Ројтерс оцењује и да, иако Москва нема новца како би парирала Кини или ЕУ за трошкове и улагања у региону, она има значајан утицај.

У том контексту помиње Турски ток који, како наводи, чини Србију "кључном кариком" у енергетском гасоводу ЕУ и пореди нашу земљом са улогом Украјине као посредника у снадбевању гасом ЕУ пре сукоба са Москвом.

Трамп пресудио НАТО-у! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА