Најновије

ЕСПЕР: Нисмо обећали Курдима помоћ у оснивању државе!

САД никада нису обећале сиријским Курдима да ће им помоћи у оснивању аутономне курдске државе у Сирији, изјавио је амерички министар одбране Марк Еспер.

Курди (Фото: Јутјуб)

Он је рекао да САД поштују своје обавезе из договора који је Вашингтон постигао са Курдима о сарадњи у борби против "Исламске државе".

"Међутим, нигде и никада нисмо рекли Курдима да ћемо им помоћи да оснују аутономну курдску државу у Сирији нити да ћемо се у њихово име борити против нашег дугогодишњег савезника Турске", нагласио је Еспер.

Курдске Сиријске демократске снаге (СДФ) саопштиле су 6. новембра да су наставиле сарадњу са међународном војном коалицијом коју у Сирији предводе САД и која се у тој земљи налази без сагласности сиријске Владе и Савета безбедности УН, подсетио је "Спутњик".

САД су у октобру одлучиле да повуку војску из североисточне Сирије, након чега је Турска започела офанзиву против курдских јединица у том подручју. Недуго затим, Вашингтон је договорио примирје са Турском.

Специјални представник САД за Сирију ДЖејмс ДЖефри изјавио је крајем новембра да ће америчка војска наставити да подржава СДФ у заштити нафтних ресурса у тој земљи од милитаната "Исламске државе".

Прочитајте ОВДЕ  шта је то Путин открио.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА