Најновије

ОЗНА 80 ГОДИНА СКРИВАЛА ДОСИЈЕ О ЈАСЕНОВЦУ! Немци били запрепашћени усташким зверствима!

Тајни немачки досије који је осам година био скривен од јавности недавно је у целости преведен на српски језик, а говори о злочинима у НДХ. 

Јасеновац (Фото: Јутјуб)

Зверства која су усташе спроводиле над недужним српских становништвом, нарочито над нејачи која се нашла у логорима Јасеновац, Стара Градишка и другим широм Хрватске, згражавала су чак и немачке окупаторе.

Директор Архива Војводине, др Небојша Кузмановић најављује да ће овај досије ускоро бити у потпуности дигитализован и преточен у књигу.

- Желимо да овај досије буде доступан свету. То је наш дуг свим жртвама. Наши стручњаци су уз много муке превели комплетан досије од неколико стотина докумената о злочинима у НДХ, који су највећим делом писани на немачком језику, а сачинили су их представници немачке обавештајне службе током Другог светског рата – каже он.

Додаје да су Немци ове документе превидели током евакуације.

- Деценијама је досије тако остао део личног фонда Славка Одића из Бихаћа, носиоца Партизанске споменице, који је током војне каријере припадао Одељењу за заштиту народа (ОЗНА), па је имао приступ тајним архивима. Не знамо зашто их није публиковао. Две године после његове смрти, 17. октобра 2008. године, Р.З. из Сремске Каменице је досије у седам кутија, под називом "Усташка звјерства у НДХ" предао Архиву Војводине, која су од тада стајале у архивском депоу. Прошле године ми је архивиста који је започео рад на досијеу скренуо пажњу на то – рекао је Кузмановић.

Он истиче да су у досијеу писма сведочења грађана и заповедника паравојних јединица.

- Садржи и 63 аутентичне и нумерисане фотографије обележене кратким описима који су закачени на листове хартије са меморандумом шефа нацистичке безбедносне полиције у Србији. Све је писано на немачком, оверено је њиховим печатима, а упућено је заповедницима немачке службе безбедности у тадашњем Београду, чији је шеф до јануара 1942. био Вилхелм Фухс, а после њега Емануел Шефер. Архивисти претпостављају да је тај орган и начинио досије интересујући се за стање у НДХ, али та претпоставка још чека потврду – каже Кузмановић. 

Хафтарове снаге заузеле важно упориште, надиру према центру града! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА