Најновије

УПЛАШИЛИ СЕ МАЛОГ ШЕНГЕНА: Шиптари на КиМ траже од Албаније да откаже самит у Драчу!

Четири парламентарне странке на Косову, укључујуц́и две победничке партије на изборима, Самоопредељење и ДСК, кажу да се не може говорити о регионалној сарадњи у оквиру „мини-Шенгена“ са Србијом, будући да та земља негира своје злочине, преноси Коха.

Еди Рама, Александар Вучић и Зоран Заев (Фото: predsednik.rs)

Странке ту иницијативу оцењују опасном за Косово и у политичком и у економском смислу.

Како преноси лист, због негирања масакра у Рачку од стране Србије политичке странке на Косову од Албаније захтевају другачији однос према Србији и да откаже самит у Драчу на коме би требало да се оснује балкански „мини-Шенген“.

Чланица Председништва Самоопредељења Аљбуљена Хаџиу истакла је за Косова Прес да се противи тим састанцима, посебно сада када Србија отворено негира геноцид који је починила на Косову.

"Највећу корист од успостављања „мини-Шенгена“ имаће Србија, а не друге земље које су наводно заинтересоване. Само Србија напредује или је заинтересована за тај процес. Зато Албанија треба да види Србију очима као што је види Косово, очима грађана Косова и како они виде Србију. Међутим овакав приступ недостаје Влади Албаније“, сматра Хаџиу.

Ми смо против таквих састанака где Косово није укључено и против таквих састанака на којима учествује председник земље који негира злочине који су се догодили на Косову, указала је Хаџиу.

Против регионалне сарадње у виду "мини Шенгена" је и посланик ДСК Антон Чуни, који каже да Србија мора прво да се суочи са сопственом прошлошћу.

"О каквој сарадњи и о каквом „мини-Шенгену“ може да се разговара са државом која негира своје злочине, а која још увек не враћа тела убијених, која се никада није извинила и није се покајала за свим тим убиствима, масакрима и депортацијама које су направили. Мислим да док се то не догоди Србију не би требало доживљавати као партнера од стране демократских земаља које су 1999. године осудиле њене злочине“, рекао је Чуни за Косова Прес.

Заменик председника ДПК Мемљи Краснићи захтева отказивање самита у Драчу и додаје да би Албанија требало да промени приступ према Србији, јер негирањем злочина, по њему, не може се кренути напред.

"Негирање геноцида који је Србија починила на Косову, посебно масакра у Рачку, није само неприхватљиво, већ је и кажњиво. У том контексту, мислим да би институције Косова, али и других земаља у региону, пре свега Албанија, требало да тај приступ схвате много озбиљније. Да имамо другачији приступ према Србији“, нагласио је Краснићи.

Он је навео да, упркос потреби да се унапреде односи на регионалном нивоу, ми не можемо да се фокусирамо само на овај део развоја и сарадње који би за регион значио напредак, а да оставимо по страни злочиначки, историјски ревизионизам кога форсира председник Србије Александар Вучић.

Потпредседник АБК Ардиан Ђини захтева реакцију свих пријатељских земаља Косова на негирање масакра у Рачку, рекавши да такве изјаве треба да прекину сваку сарадњу.

"Тако брутално порицање једног од најтежих злочина који се догодио на Косову је знак да се суочавамо са комшијом који нема никакву намеру да се преиспита и да види шта се десило у прошлости“, истакао је Ђини.

Покушаји да се формира балкански „мини-Шенген“ започели су пре око два месеца, где су се тројица лидера, Вучић-Рама-Заев, први пут срели у Новом Саду, а затим у Охриду, док је за 21. децембар заказан самит у Драчу у Албанији.

Овај багер возио Џонсон, па их је прегазио на изборима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА