Најновије

АКО СПАВАТЕ ДУЖЕ ОД 9 САТИ И ДРЕМАТЕ ПРЕКО ДАНА, ПРЕСТАНИТЕ ОДМАХ: Прети вам ова смртна болест!

Спавање дуже од девет сати током ноћи и дремање више од 90 минута током дана могу повећати ризик од можданог удара, показују последња истраживања.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Истраживање је спроведено у Кини током којег је испитано 31.750 особа просечне старости 62 године, а резултати су објављени у часопису "Neurology".

Студија је показала да је могућност добијања можданог удара код особа које спавају дуже од девет сати, за 23 посто већа у односу на оне који спавају седам до осам сати. Такође, ризик од можданог удара код особа које током дана редовно дремају дуже од 90 минута за 25 посто је већи у односу на оне који спавају највише сат или никако.

Истраживање показује и како они који спавају дуже од девет сати током ноћи и више од 90 минута током дана, имају за 85 посто већи ризик од можданог удара.

Током студије, здравствено стање испитаника је праћено шест година, а у том периоду 1.557 њих је добило мождани удар.

Xиаомин Зханг, с универзитета "Хуанхонг", наводи како ови резултати указују да је потребно урадити додатна истраживања о повезаности дугог спавања и ризика од можданог удара. Додаје како су претходна истраживања показала да они који дуго спавају током ноћи или дана имају нежељене промене у нивоу холестерола.

- Осим тога, дуго спавање током ноћи и дремање током дана могу указивати на опште неактиван начин живота што такође може бити повезано с повећаним ризиком од можданог удара - истиче Ксиаомин.

Ова три теста, од по 5 секунди, откривају ово о вашем здрављу! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Андолија

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА