Састојци:
паковање макарона од 400-500 гр
2 чаше киселе павлаке (2x180гр)
1 л јогурта
3 јајета
можда 1-2 дцл млека (у тексту пишем зашто)
1 кашика соли
1/5 дцл уља
150 гр печенице
150 гр траписта, едамера или слично
Припрема:
У шерпи помешајте киселу павлаку, јаја, уље, со. Долијте јогурт, мешајући жицом. Сипајте макароне у јогурт, помешајте. Е сад, ако вам макарони нису покривени, долијте млека толико да течност потпуно прекрије макароне.
Овако припремљене макароне ставите да се кувају на средњој јачини рингле. Када јогурт проври (тј. цела мешавина), почеће да се стварају ситне грудвице, налик сиру. То је добро. Кувајте док макарони не омекшају, али не морају бити потпуно кувани.
У пекач (ако није нелепљиве површине) ставите папир за печење, па прекријте дно макаронима, отприлике трећином масе. Послажите преко њих танко сечену печеницу. Прекријте другом трећином макарона. Сад послажите танко сечен трапист (или неки други тврди сир). Сипајте преостале макароне и поравнајте их.
Пекач поклопите или прекријте фолијом и пеците макароне тако поклопљене 20-так минута на 200°Ц. Онда их отклопите, скините фолију, па запеците док не порумене. Немојте оставити баш јако дуго, да вам се не би сасушили и постали јако хрскави на површини (сем ако баш тако волите).
Печене макароне прекријте тацном, па преврните да, као торта, испадну на исту. Оставите их 15-так минута да се прохладе, лакше ћете их исећи.
Рецепт за пилетину с презлама и сосом од белог лука прочитајте ОВДЕ.
Извор: kuvajmo-blogovski. com