Sastojci:
pakovanje makarona od 400-500 gr
2 čaše kisele pavlake (2x180gr)
1 l jogurta
3 jajeta
možda 1-2 dcl mleka (u tekstu pišem zašto)
1 kašika soli
1/5 dcl ulja
150 gr pečenice
150 gr trapista, edamera ili slično
Priprema:
U šerpi pomešajte kiselu pavlaku, jaja, ulje, so. Dolijte jogurt, mešajući žicom. Sipajte makarone u jogurt, pomešajte. E sad, ako vam makaroni nisu pokriveni, dolijte mleka toliko da tečnost potpuno prekrije makarone.
Ovako pripremljene makarone stavite da se kuvaju na srednjoj jačini ringle. Kada jogurt provri (tj. cela mešavina), počeće da se stvaraju sitne grudvice, nalik siru. To je dobro. Kuvajte dok makaroni ne omekšaju, ali ne moraju biti potpuno kuvani.
U pekač (ako nije nelepljive površine) stavite papir za pečenje, pa prekrijte dno makaronima, otprilike trećinom mase. Poslažite preko njih tanko sečenu pečenicu. Prekrijte drugom trećinom makarona. Sad poslažite tanko sečen trapist (ili neki drugi tvrdi sir). Sipajte preostale makarone i poravnajte ih.
Pekač poklopite ili prekrijte folijom i pecite makarone tako poklopljene 20-tak minuta na 200°C. Onda ih otklopite, skinite foliju, pa zapecite dok ne porumene. Nemojte ostaviti baš jako dugo, da vam se ne bi sasušili i postali jako hrskavi na površini (sem ako baš tako volite).
Pečene makarone prekrijte tacnom, pa prevrnite da, kao torta, ispadnu na istu. Ostavite ih 15-tak minuta da se prohlade, lakše ćete ih iseći.
Recept za piletinu s prezlama i sosom od belog luka pročitajte OVDE.
Izvor: kuvajmo-blogovski. com