Најновије

РАТ КАРАЂОРЂЕВИЋА: Принц Филип послао јасну поруку: "Оно што припада династији Карађорђевић, треба да служи народу!"

Слике које потражује Народни музеј, а налазе се на Двору, треба вратити музеју. Мој став је јасан, а тако видим и улогу краљевске породице - оно што припада династији Карађорђевић, треба да служи народу.

Карађорђевићи (Фото: Јутјуб)

Тим речима огласио се принц Филип Карађорђевић (37), други по реду син престолонаследника Александра. Протеклих месец дана писали смо о пет вредних слика које је Народни музеј тражио за своју поставку, а које су у време Федеративне Народне Републике Југославије из музеја пребачене на Бели двор. Тамо су, међутим, остале и по повратку дела породице Карађорђевић. Ни после годину дана од молбе, слике нису враћене са двора.

- Слике о којима сте писали, према важећим законима, власништво су Републике Србије. Ствари су јасне као дан: оно што припада династији, треба да служи народу, а када је реч о поменутим сликама, оне припадају држави и потпуно је нормално и природно да буду изложене тамо где органи Републике Србије одреде - поручује принц Филип.

Принц Филип живи и успешно ради у Лондону. Пажљиво је, како каже, пратио последњих месец дана натписе у медијима у којима је било и критике појединих чланова његове породице. Одрастао је у иностранству, али уз савете мајке, бразилске принцезе, којој је званична титула Њено царско и краљевско височанство Марија да Глорија од Орлеана и Браганце.

- Сматрам да обавеза служења народу мора да надјача све, па и сујету и славне гене Карађорђеве! Нема тог приватног пројекта који може бити битнији од укључивања свих грађана у живот породице и династије. Не може бити приватног преузимања читаве традиције за сопствени имиџ. Улога Карађорђевића треба да буде одржавање сећања и традиције. Васпитаван сам да династија служи народу, а не обрнуто - каже принц Филип. Додаје да је одлика "традиције и наше српске верзије монархије да династија мора да представља народ, народ је изградио државу, династија је оличава и скоро на сваком нивоу се та суштинска повезаност мора испољавати".

Принц Филип оженио се 2017. у Саборној цркви Београђанком Даницом и има једноипогодишњег сина Стефана, коме је и у Лондону примарни језик српски. До сада је неколико пута покушао да се врати у Србију, нађе посао.

- Мој живот у иностранству... Желео сам да живим од свог рада. Све што радим, радим сам. Ипак, велика ми је жеља да се вратим кући, у Србију. Да мој син одраста са сународницима. Кад размишљам о животу у Србији, често помислим и волео бих да повратак моје уже породице послужи као инспирација нашим људима који су морали да напусте земљу - каже принц.

"Блиц" је открио да су практично слике одбиле да врате супруга престолонаследника Катарина и њена ћерка из првог брака Алисон, која живи на двору. Потом су упућене увреде са престолонаследниковог профила на друштвеним мрежама. Пре неколико дана, принц Филип на свом Фејсбук налогу поделио је фотографију три генерације Карађорђевића - оца, себе и сина. Али и написао:

- Знам да неки од вас и не мисле све најбоље о мом оцу. Али, сигуран сам да би било другачије када би имали прилику да упознате његову душу и срце. Имао је веома тешко детињство, рођен је и одрастао у избеглиштву, али се вратио отаџбини и у њу вратио и на Опленцу сахранио посмртне остатке својих предака који су умирали у изгнанству. Тиме је испунио завет свог прадеде краља Петра првог. Дочекао је и да му се унук роди у Београду и тако постао први Карађорђевић који је дочекао да види своје унуче - написао је принц и додао:

- Ускоро ће мој отац дочекати и да му унук живи у Србији, да у отаџбини одраста и школује се. Биће то први пут у историји да у Србији истовремено живе три генерације Карађорђевића. То је дело мог оца. И хвала му на томе.

Три радне групе за слике

Министарство културе до сада је формирало две радне групе које би требало да врате слике. Прву радну групу су игнорисали са двора па је формирана друга у којој је са звањем "истраживача историје", али без факултета, Алисон, ћерка супруге Катарине из првог брака. Пре неколико дана, Министарство је за "Блиц" најавило формирање нове комисије која треба, како тврде, да договори примопредају слика.

Прочитајте ОВДЕ   због чега је стајлинг врха СНС изазвао урнебесне реакције.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА