Најновије

АМЕРИЧКЕ КОМПАНИЈЕ ПЛАЋАЛЕ ТАЛИБАНИМА ЗАШТИТУ: Масовна тужба против корпорација! САД је финасирао тероризам!

Америчке и међународне компаније платиле су талибанима заштиту, према тужби, поднесеној 27. децембра, јавио је WSJ (The Wall Street Journal). Тужитељи су породице 143 америчких војника који су убијени или рањени у Авганистану између 2009. и 2017. године.

Америчка војска (Фото: army.mil)

Тужба, поднесена Окружном суду САД-а у Вашингтону, наводи да су „велике западне компаније“ вршиле плаћања талибанима зато што су у Авганистану имали уносних послова и сви су платили талибанима да се уздрже од напада на њихове пословне интересе. "

"Оптужене су све велике западне компаније са уносним предузећима у Авганистану после 11. септембра (напад на “куле близнакиње”) и сви су платили талибанима да се суздрже од напада на њихове пословне интересе", наводи се у жалби. "Те исплате заштите су и помогле су тероризам директним финансирањем талибанске побуне коју подржава Ал-Каида, а која је убила и ранила хиљаде Американаца."

Наводи се заснивају на неколико поверљивих сведока, интерним документима предузећа, декласификованим владиним обавештајним извештајима и сведочењу Конгреса, између осталих извора, наводи се у жалби.

Тужиоци укључују чланове породице америчке војске. Мећу њима породица Андрева Лунија, који је убијен када је бомбаш самоубица напао контролни пункт у јуну 2010. године.

Самоубилачка бомба неколико месеци касније уништила је оклопно возило које је превозило америчке снаге, усмртивши више десетина људи, укључујући пуковника Дејвида Цабрера и Кристофера Њумана, чији су чланови породице такође тужили компаније.

Centerra Group, DAI Global, Louis Berger Group и Janus Global Operations неке су од компанија именованих у тужби.

Две оптужене компаније DAI Globa и Louis Berger Group добили су око милијарду долара развојне помоћи од 2007. до 2009. године.

Ово чини отприлике 50% укупних уговора америчке Агенције за међународни развој у Авганистану у том периоду, наводи се у жалби.

Многи уговори, вредни милион долара, захтевали су рад у областима под контролом талибана, а компаније су, према тужби, платиле огромне суме за заштиту групи.

"Сваки уговор захтевао је рад у географским областима под контролом или утицајем талибана, а уобичајена пракса извођача у таквим околностима била је да плаћају новац за заштиту како би одвратили талибане од напада на њихове пројекте", наводи се у тужби.

Louis Berger Group, која је сада део Montreal WSP Global Inc., такође је оптужена за плаћање мита.

У тужби се наводи да је, на пример, један од руководилаца LBG пројеката оправдао плаћање заштите талибанима рекавши да су чланови групе „умерени“ ако не ометају његов пројекат и „нису сви лоши“.

„Жалба против тероризма тврди да је осам великих мултинационалних корпорација, од којих је већина америчка, редовно плаћала „исплате заштите“ талибанима, која су била дизајнирана да повећају профит компанија преусмеравањем насиља даље од сопствене пословне интересе ", рекао је за Си Ен Би СИ Риан Спарацино, партнер једне од фирми која се налази у тужби.

Овај развој догађаја такође је прилично показатељ стања операције коју су у Авганистану водиле САД, када чак и националне компаније имају толико мало поверења у своје војне способности да примају услуге “заштите” непријатељским фракцијама.

У међувремену, 29. децембра, талибански званичници рекли су да су пристали на привремено примирје са САД-ом како би се пружила прилика за потписивање мировног споразума.

Четири члана преговарачког тима САД-а недељу дана су се састајала са владајућим саветом пре него што су се договорили о кратком прекиду ватре.

Шеф талибана мора одобрити одлуку о прекиду ватре, али то се и очекивало. Трајање прекида ватре није одређено, али сугерисало се да ће трајати 10 дана. Амерички извештај наводи анонимне званичнике, не наводећи уопште одређени извор.

Према споразуму, потребан је мировни споразум између САД-а и талибана, како би могао започети унутар авганистански дијалог.

Очекује се да ће се прва тачка дневног реда односити на то како применити примирје између талибана и Снага националне безбедности у Авганистану.

Тренутно је само питање времена док ће талибани "победити", јер су се САД и Сигурносне снаге авганистанске владе под контролом САД-а показале неспособнима да гарантују било који извор предности над талибанима

Како је прошао напад на Асадове новопостављене положаје на југоистоку Идлиба, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА