Најновије

ЛАВРОВ: Нећемо први размештати ракете!

Русија неће прва размештати наоружање ни у једном региону света у ком нема америчких ракета, већ ће само истом мером одговарати на потезе Сједињених Америчких Држава, рекао је данас министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

Сергеј Лавров (Фото: Риа)

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са италијанским колегом Луиђијем ди Мајом у Риму рекао да Запад не реагује на предлог Русије о мораторијуму на размештање ракета, а изузетак је председника Француске Емануел Макрон, који је рекао да је спреман да почне дијалог о тој теми.

Лавров је истакао да Москва неће променити став о томе да не поставља прва ракете у Европи, чак и ако нико не подржи мораторијум који је предложила Русија.

"Ако видимо да мораторијум нема подршку, став председника Русије Владимира Путина ће остати ово што сам сада изнео. Ако, међутим, буде било практичних корака у производњи и размештању ракета, одговорићемо истом мером, али наглашавам да нећемо бити први", нагласио је Лавров.

Говорећи о предстојећем самиту лидера "Нормандијске четворке" 9. децембра у Паризу, Лавров је нагласио да Русија очекује да ће на том састанку разумети намере украјинског руководства у вези с испуњавањем одредби Минског споразума, пошто засад из Кијева стижу противречни сигнали.

"Заједнички став је да је неопходно потпуно и доследно испуњавати Мински споразум, који је одобрен Резолуцијом 2202 Савета безбедности УН. Очекујемо да ће намере украјинског руководства бити разумљивије током предстојећег самита у Паризу. Важно нам је да разумемо да Кијев планира да ради на испуњавању Минског споразума, јер одатле стижу противречни сигнали од разних званичника", казао је Лавров.

Шеф италијанске дипломатије Луиђи ди Мајо је изјавио да је са руским колегом разговарао о ситуацији у Сирији, Либији и о питању санкција.

"То је био веома пријатан дијалог, који потврђује да је Русија за Италију најважнији саговорник", рекао је Ди Мајо.

Прочитајте ОВДЕ  зашто сви путеви воде ка Путину.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА