Најновије

Оља Бећковић одлучно поручује: Да, зваћу Александра Вучића у Утисак недеље

Ауторка емисије “Утисак недеље” Оља Бећковић, која ће се емитовати на ТОП каналу, изјавила је да није ни помишљала да ће поново радити ту емисију, све до телефонског позива пре месец дана. У интервјуу за Цензоловку каже да ће звати у емисију и председника Србије, а да је на њему да одлучи хоће ли доћи и да ли ће дозволити да "његови долазе".

Оља Бећковић (Фото: Јутјуб)

- Када је укинут Утисак, јавност је све то брзо разумела. Доживела је то, не само као укидање једне емисије, то је било много више од тога. Људи су разумели да је стављена тачка на то што је та емисија представљала, да је послата порука да нема више тога, нема дијалога, нема разговора, нема могућности - каже Бећковић и додаје да се осећа “нестварно”, јер се после четири и по године поново враћа са истом емисијом.

Забраном Утиска је једним потезом забрањено “још 200 људи који су се појављивали у емисији, а за које смо после видели да се више нигде нису појавили до дана данашњег”.

- Мислим да је мало ко то регистровао, тај број људи који не можеш више нигде да видиш. Просто је цео један мислећи свет забрањен и укинут. То је постало као некакав мит, људи говоре “кад се Утисак врати, тад ћемо знати да је кренуло нешто ново”. И то што се Утисак враћа може да значи да се враћа нешто нормално. Не смем ни да мислим о томе јер то не треба да буде моја ствар, та шира слика како ће тај повратак људи да препознају. Сада бих морала да се сконцентришем на то да радим емисију најбоље што умем, а нека људи то тумаче како се њима тумачи - казала је Бећковић.

На питање да ли ће бити неких новина у емисији, ауторка каже да неће.

- Ја мислим да је ужасно важно да се не мења ништа. Људи чекају Утисак недеље са којим су живели недељом и не знам зашто бих им ја сада нудила нешто друго - нагласила је.

О томе ко ће бити гост у првој емисији, каже: “Било би најлакше кад би одмах могла да буде друга емисија, и то није лоша идеја. Јер питање свих питања јесте ко ће бити први гост и унапред знаш да ко год да буде први, да ће да се питају што баш он”.

- Без обзира на то што се ово зове “враћа се”, можемо да кажемо и “наставља се Утисак недеље”, тако да ће се наставити по истој логици по којој је и трајао. Гости ће бити они који су те седмице због нечега били важни и који могу да говоре о теми која је те недеље била главна и која је оставила најјачи утисак - рекла је Бећковић.

На питање да ли ће у госте звати и председника Србије Александар Вучића, иако је, како је сама рекла, једном назвао и рекао јој да више никада не окренете његов број, Оља Бећковић каже да ће га звати.

- Постоје различити ненормални одговори на то питање, али једини нормалан одговор је: Да, зваћу га. На њему је да донесе закључак да ли ће да долази, да ли ће дозволити да његови долазе, да ли ће та забрана остати на снази. Она важи и за Н1 и за све наше колеге које се баве овим послом и покушавају да га раде нормално. То је за све нас велики проблем, али и то је једна замка. Јер ти желиш да радиш свој посао професионално, ти желиш да разговараш са две стране, а онда они одлуче да неће да долазе и проглашавају те за опозиционог новинара, оптужују те да разговараш само са противницима власти - рекла је.

Бећковић је казала и да након што је њена емисија скинута с програма, да је нико није звао на ради на другој телевизији.

- Нико ме није звао. Био је онај циничан позив Жељка Митровића који не рачунам, али ме нико није звао - казала је.

Одговарајући на питање шта то говори о медијској слици у Србији и како је могуће да ауторка с култном емисијом која је постојала више од 20 година, није потребна Јавном сервису, рецимо, Бећковић каже:

– Ако мене Вучић није могао да издржи на Б92 са том покривеношћу коју је Б92 имао, која логика уопште каже да би ме издржао на Јавном сервису? То су све циничне приче и о томе најчешће говоре људи који знају шта је истина.

Статус “државног непријатеља”

- И те приче о томе како не може да се говори о неслободи медија у ери друштвених мрежа, кад имамо Твитер или Јутјуб. Немам ништа против друштвених мрежа, али елементарна логика каже – ако је тако и ако су телевизије превазиђене, зашто онда Вучић не наступа сваки дан на Јутјубу и зашто се не скида са телевизија? Зашто се не заменимо? Зашто он не пошаље опозицију да седи на превазиђеним мејнстрим каналима, а он нек седи на Јутјубу? Хајде да видимо. Кад смо пре четири и по године говорили да овде нема приватних телевизија и да је он власник свих телевизија, нико то није хтео да призна, и ево шта се десило у међувремену. Ево сад пре два месеца – оп, Коперникус купује две телевизије - казала је ауторка Утиска.

То је сад, како је рекла, све његово.

- Таква је медијска слика у којој ТВ Прва има као прву вест да је Вучић посетио бабу од 107 година и тај прилог траје девет минута! И сад неко хоће да нас убеди како то нема никакве везе са тим новим власником - додала је.

На питање да ли се осећа безбедно и да ли и даље има статус “државног непријатеља”, Бећковић каже да ће се то видети од априла.

- То ћемо видети од априла да ли ја и даље имам тај статус. Ако га немам, онда ће долазити код мене у емисију, ако га имам, онда ће се то звати издаја националног државног интереса. Што се тиче страха, то је као да питате лекара да ли се плаши крви. Новинарство је увек био опасан посао, од кад сам почела да га радим, а ако се плашиш, онда немој да га радиш. То не иде једно с другим - казала је.

Погледајте ОВДЕ које су то три крупне лажи о преговорима у Рамбујеу.

Извор: cenzolovka. rs, N1, Danas

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Оља Бећковић као гост Истиномера

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА