Најновије

НАТО И АМЕРИКА СЕ РАЗИШЛИ ЗБОГ РАКЕТА: Алијанса наставља да сарађује са Русијом у оквиру споразума

Руководство НАТО алијансе је заинтересовано за одржавање Споразума о ракетама кратког и средњег домета (INF) и за привлачење нових земаља да учествују у њему, изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг у интервјуу за немачки лист Westfalische Rundschau.

НАТО (Фото: РИА Новости)

Током разговора, Столтенберг је оптужио Русију за непоштовање INF-а и позвао је да се врати испуњењу Споразума у року од шест месеци (претходно су САД дале Русији исти рок). Он је истакао да ће НАТО наставити да ради на очувању споразума и да ће истражити релевантне иницијативе.

"Русија је у више наврата изразила незадовољство INF-ом, јер забрањује развој оружја које су развиле земље попут Кине, Индије, Пакистана или Ирана", сматра генерални секретар НАТО-а. Међутим, по његовом мишљењу, таква ситуација није разлог да се раскине споразум, већ разлог за јачање споразума и привлачење више земаља у њега.

У јесен, Сједињене Државе су објавиле своју намеру да се повуку из INF-а, оптужујући Русију да га крши. 2. фебруара истекао је ултиматум Вашингтона у којем је тражено да Русија уништи земаљске ракете 9М729, које према тумачењу САД и НАТО алијансе крше споразум. Процес повлачења Сједињених Држава из споразума траје неколико месеци. Русија пориче све оптужбе за кршење INF-а, а председник Владимир Путин упозорио је реципрочне мере Москве на одлуку Американаца.

Истовремено, амерички председник Доналд Трамп, у својој поруци Конгресу, дозволио је могућност да се након INF-а може разрадити нови споразум, који би укључивао и друге земље осим Сједињених Држава и Русије, посебно Кине.

Како се Трампова ноћна мора остварује, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Русија развија нову суперсоничну ракету након пропасти INF-a

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА