Најновије

ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ ВОЈВОДИНЕ: Опозицији ни једна цена није превисока

Председник војвођанске Скупштине Иштван Пастор изјавио је данас "нико не жели да спречи људе да протестују, звижде, али граница је примена силе, и на то нико нема право без обзира на то шта мисли о руководству државе". У интервјуу за Суботички мађарски радио Панон РТВ-а, Пастор је оценио и да "опозициони партијски лидери користе протесте као средство да би се позиционирали и за то им ниједна цена није превисока".

Иштван Пастор (Фото: Јутјуб)

Према његовим речима, догађаји протеклих дана, упад у суботу демонстраната у зграду РТС-а и блокада у недељу Председништва Србије у Београду, својим током привукли су велику пажњу јавности и догодило се оно за шта су сви "веровали да овде не може да се догоди".

"Сматрам да је Вучићево (председника Србије Александра Вучића) оглашавање у недељу и јуче прихватљиво за сваког нормално мислећег грађанина. Догађаји од суботе били су припремани. Види се да постоји комешање унутар саме опозиције и намера за радикализацију, и у суботу и недељу смо видели врхунац тога", рекао је Пастор, који је и лидер Савеза војвођанских Мађара (СВМ).

Он је поновио да нема дилеме да људи могу да се окупе и протестују, али у оквиру законских одредаба.

"Нико у овој држави не жели да спречи људе да протестују, звижде, вичу, па и уколико их тога није срамота, да псују, али граница је примена силе и нико на то нема право без обзира шта мисли о руководству државе, о политичкој већини и својим опонентима. Не постоји ниво фрустрације који даје за право на оно што се у суботу и недељу догодило", рекао је Пастор.

Он је додао да је за њега запањујуће и учешће средњошколаца, и рекао, истакавши да не жели да им одрекне право на мишљење о држави, тренутној ситуацији и својој будућности, да су организатори протеста требали да покажу меру не излажући младе оваквој ситуацији и користећи их као средство за нове напетости.

"Опозициони партијски лидери користе протесте као средство да би се позиционирали и за то им ни једна цена није превисока. Немају унутрашње кочнице, нити су њихове изјаве у корелацији са чињењем. Видљиво је на протестима и у Београду, али и овде у околини, да постоји недостатак политичког програма, идеја, подршке, легитимитета, и те у политици важне опруге покушавају да премосте и прикрију уличним протестима", рекао је Пастор.

Он је додао да нема апсурдније слике од напада на РТС од стране оних који стално причају о слободи медија, који то истичу као своју највидљивију заставу.

"Они упадају у РТС, који је јавни сервис, и на силу желе да упадну у програм и да одреде ко ће и шта говорити. Какав је онда однос између ова два догађаја? То ваљда најбоље показује апсурдност читаве ситуације", рекао је председник скупштине Војводине.

Лидер Савеза војвођанских Мађара говорио је за Суботички мађарски радио и о сутрашњем гласању за опстанак владајуће партије Мађарске Фидес премијера виктора Орбана у групи народњачких партија у Европском парламенту.

Пастор, чија је СВМ такође чланица Европске народне партије, рекао је да је јуче разговарао с председавајућим Јозефом Долом.

"Рекао ми је да се тражи компромисно решење", рекао је Пастор и ситуацију унутар групације ових партија у Европском парламенту описао као "разбијање глава свима који кажу истину, поготово ако су мали, јер се уврежило мишљење у европској политици да је истина само код великих и моћних".

А шта је прави узрок протеста, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

РТС пушта филмове, нема ништа о протестима

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА