Најновије

РУСКЕ РАКЕТЕ ЋЕ БИТИ ИНСТАЛИРАНЕ ПОРЕД АМЕРИЧКИХ: Санкције због Мадура су став ароганције

Москва задржава право распоређивања ракета у било којој области, као одговор на сличне кораке Вашингтона, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији за новинаре.

Руски одговор (Фото: РИА Новости)

Лавров је цитирао речи руског председника Владимира Путина да ће Москва реаговати истом мером уочи кризе у вези с нуклеарним ракетама средњег домета (INF), преноси руска агенција ТАСС.

"Председник је нагласио да у случају да САД, након што су одустале од договора и тиме уклониле препреке, почну да користе ракете још увек забрањене у било ком делу света, и Русија ће задржати право да, где год се ти пројектили САД појаве, постави своје у истој области", изјавио је Лавров.

Он је рекао да то није избор Русије, већ Сједињених Америчких Држава, за које се чини да осећају нелагоду због развоја света у којем се обликује нови неколонијални, неимперијалистички систем међународних односа без ултиматума.

Поред тога, Лавров је истакао да Русија никада није одбацила ниједне преговоре усмерене на јачање стратешке стабилности.

"Нећемо, међутим оптерећивати наше америчке колеге овим питањем. Они су свесни наших предлога, па када буду довољно сазрели, добродошли су", закључио је Лавров.

Амерички председник Доналд Трамп и државни секретар Мајкл Помпео су 1. фебруара рекли да ће Вашингтон суспендовати своје обавезе наметнуте уговором о ИNF-у, почевши од 2. фебруара, и да ће у року од шест месеци иступити из споразума ако Русија настави да се не придржава договора.

Руски председник Владимир Путин одговорио је на исти начин, рекавши да ће Москва суспендовати Споразум из доба хладног рата. Штавише, рекао је министрима да не иницирају разговоре о разоружању са Вашингтоном, наглашавајући да Сједињене Државе треба да постану "довољно зреле" за праведан и смислен дијалог.

INF или Уговор о нуклеарним ракетама средњег домета између бившег Совјетског Савеза и Сједињених Држава потписан је 8. децембра 1987. године и ступио је на снагу 1. јуна 1988. године. Када је 1992. године дошло до распада ШСР, споразум је постао мултилатералан и са бившим совјетским републикама - Белорусијом, Казахстаном и Украјином, као наследницама.

Уговор INF-а обухватио је распоређене и нераспоређенее копнене ракете кратког (од 500 до 1.000 километара) и ракете средњег домета (од 1.000 до 5.500 километара).

"Санкције САД свима због Мадура - став ароганције"

Изјаве из Вашингтона да би санкције могле бити уведене свим присталицама председника Венецуеле Ницоласа Мадура су арогантне и незаконите, рекао је данас Лавров.

"Ми немамо ни времена ни воље да, искрено кажем, коментаришемо све арогантне и незаконите опаске из Вашингтона", рекао је Лавров на конференцији за новинаре после разговора са министром спољних послова Уједињених Арапских Емирата Абдалом бин Заидом ел Нахајаном.

Лавров је навео да је "ово још један доказ да америчка дипломатија брзо губи осећај и способност да користи дипломатске инструменте и прелази на језик који никада није био карактеристичан за дипломатију", преноси ТАС С.

Руски министар изразио је наду да овакве потезе Сједињених Држава неће следити у и друге државе.

Раније данас, саветник за националну безбедност Беле куће Џон Болтон упозорио је стране финансијске институције да ће се суочити са санкцијама ако обављају трансакције у корист Мадура и његове владе, наводи агенција

Болтон је нагласио и да САД разматрају увођење нових санкција Венецуели с циљем да се изврши притисак на владу председника Николаса Мадура.

Како Руси од Палестинаца праве борбене машине, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Оружје освете: Искандер-М

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА