Најновије

КО ЈЕ НОВА ПРЕДСЕДНИЦА СЛОВАЧKЕ? Нема политичког искуства, али се од ње много очекује (ВИДЕО)

Словачка је први пут у историји за председника добила жену. Хуманитарна активисткиња Зузана Чапутова нема политичко искуство, али је ново лице које обећава другачије вођство у земљи коју већ годинама потресају корупцијски скандали на врху власти, убиства новинара и криза економије.

Зузана Чапутова (Фото: Јутјуб)

Борац за грађанска права и заштиту животне средине, правница либералне оријентације, ширу подршку јавности стекла је лане, учешћем на масовним протестима због убиства истраживачког новинара Јана Куцијака. Управо та трагедија, каже, била је један од разлога да се ангажује политички.

Подржале су је само мање опозиционе странке, а у другом кругу је освојила 58 одсто гласова, далеко надмашивши противкандидата. Изборну трку означила је као борбу између добра и зла.

"Срећна сам због резултата, а још више због чињенице да је могуће победити а не подлећи популизму, говорити истину а не користити агресивну реторику. Овај талас покренут је на локалним изборима, потврђен на председничким и верујем да ће тако бити и на европским изборима", рекла је Чапутова.

Четрдесетпетогодишња Зузана Чапутова, разведена мајка двоје деце, водила је поступак против илегалне депоније као чланица либералне Прогресивне словачке партије, која нема место у парламенту. Због става о абортусу и подршке ЛГБТ заједници, на мети је критика цркве и конзервативних кругова. Ипак, националне мањине су на њеној страни, а подршка јој стиже и од власти Аустрије, Украјине, Француске, Немачке.

"Први пут имамо жену на челу државе. Много је симпатичнија од противкандидата, паметна је и заступаће интересе свих грађана", истакао је грађанин Братиславе.

Одлазећи председник Андреј Киска, познати бизнисмен и филантроп, одушевљен је наследницом.

"Треба да вратимо поверење народа у државу и правосуђе и јако сам срећан и поносан што је Словачка изабрала лидера који ће то осигурати", рекао је Киска.

Чапутова је пети шеф државе од распада Чехословачке 1993. Њена овлашћења нису велика, осим командовања оружаним снагама бираће премијера, именовати судије Уставног суда и моћи да уложи вето на нове законе. Председник Србије Александар Вучић честитао је победу првој жени на челу Словачке.

Како су Американци устали против НАТО пакта, погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА