Најновије

УСТАШАМА НЕ СМЕТАЈУ ЗАБРАНЕ: Најавили масовно окупљање у част кољача

Организатор традиционалне комеморације усташама на Лојбушком пољу, крај Блајбурга, тврди да ће, иако забрањена за одржавање бискупске мисе, ипак бити одржана 18. маја. Аустријски медији, наиме, пишу да је организатор прошле седмице о томе писмом обавестио општинске власти Фекламаркта.

Усташе (Фото: Јутјуб)

Организатор комеморација на Лојбушком пољу је тзв. Почасни блајбурши вод, регистрован као удружење у Клагенфурту (Целовац) никако се није мирио са чињеницом да је надлежна бискупија Гурк-Клагенфурт ове године одлучила да забрани бискупску мису због величања усташтва, што, како су навели у писму хрватским властима, штети угледу Католичке цркве.

Црква је ту изабрану издала јер сматра да би јој се могло замерити да дозвољава инструментализацију верског обреда у политичке сврхе и да се ње довољно дистанцирала од фашистичке идеологије.

Медији преносе да за сада није поднета званична пријава овог окупљања, али да власти очекују да ће она уследити.

Одбијање цркве да ове године одобри бискупску мису наишло је на велико негодовање у Хрватској, посебно Сабора под чијим покровитељством се она одржава.

Аустријски медији су указали да је комеморација у Блајбургу већ годинама место окупљања десничара, те подсећају да је прошле године седам особа ухашено, а против њих девет је поднета прекршајна пријава због кршења закона о забрани величања нацизма.

Пет од њих, подсећају, већ је правоснажно осуђено.

Како Србима предстоји битка за очување државности, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Блајбург: Стварност, мит и забрана

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА