Најновије

СИРИЈСКО БУРЕ БАРУТА СТИЖЕ НА БАЛКАН: Убице са Блиског истока се враћају у Босну

Враћање заробљених припадника Исламске државе и њихових породица у Босну и Херцеговину и на Косово представља озбиљну безбедносну претњу за цео Балкан, сматрају стручњаци за безбедност и борбу против тероризма.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Они упозоравају да ти задојени и врхунски обучени инструктори могу да изазову хаос на простору бивше Југославије, где је из Сирије већ враћено више од 100 становника Косова, док је у Босну стигао Ибро Ћуфуровић из Доње Слапнице код Велике Кладуше, који је осумњичен за организовање терористичке групе, противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама и за тероризам. Њега је за викенд од припадника америчке војске преузела босанска обавештајна служба СИПА.

Ћуфуровић је на сиријском ратишту провео пуних шест година, а тамо се и оженио. Према оперативним подацима, њега је заврбовао Билал Боснић, који је раније осуђен на седам година затвора управо због регрутовања симпатизера џихадиста и подстицања на тероризам. Осим Ћуфуровића, на црвеној Интерполовој потерници је још 11 мушкараца из БиХ који су ратовали у Сирији.

Дарко Трифуновић, експерт за безбедност, повратак џихадиста на Балкан види као велики безбедносни проблем без обзира на то да ли је реч о људима који су на сиријском ратишту заробљени или ће се на ове просторе вратити под својим или туђим идентитетом.

- Суштински је небитно да ли су се ти људи вратили у ланцима или не јер је реч о идеолошки задојеним, а притом врхунски обученим инструкторима, чији је кључни задатак да шире верског радикализма. Западна обавештајна заједница већ годинама уназад има погрешну перцепцију да је реч о припадницима разних фракција попут Ал Каиде или Ал Нусра фронта, не схватајући да су заправо сви припадници Исламске државе били припадници Муслиманске браће, за које је ратовање у Сирији само прво полувреме до остварења свог циља - стварања калифата - тврди Трифуновић.

Он сматра да је дерадикализација муслимана на простору Балкана најефикаснији одговор на повратак џихадиста са ратишта.

- Најреалније је очекивати да се то догоди у Србији, а најтеже се може остварити у Босни, јер је тамо кључна муслиманска партија СДА основана, а и даље је воде управо припадници Муслиманске браће. Нико није приметио да је председник Турске Реџеп Ердоган приликом последње посете Сарајеву присутне на аеродрому поздравио са четири прста и скупљеним палцем. То је поздрав Муслиманске браће, у којој су и он, али и челници владајуће Странке демократске акције. Уосталом, кључан разлог његовог сукоба са Абу Бакр ел Багдадијем, вођом Исламске државе, није био степен радикализације вере, већ огољена борба ко ће бити будући калиф - наглашава Трифуновић.

За Џевада Галијашевића, стручњака из области борбе против тероризма из БиХ, посебан безбедносни проблем представља више од 100 босанских држављана који тренутно ратују на територији Идлиба.

- Падом Идлиба доћи ће до још хапшења, па ће и Босна имати пуно више изручених. Међутим, у Сарајеву нема политичке воље, а ни службе безбедности немају механизме да те људе надгледају пошто се врате својим кућама - истиче Галијашевић и као пример наводи једног од кључних вехабија Нусрета Имамовића.

- Замислите апсурд да је особа коју Уједињене нације третирају као једног од 10 најтраженијих терориста у Интерполу заведен под плавом, а не црвеном потерницом - истиче Галијашевић.

Заведена деца

Џевад Галијашевић каже да је Ибро Ћуфуровић само једно од десетина "заведене деце" која су отишла у Сирију.

- Социјална криза свакако није једини разлог његовог одласка тамо. У суштини, држава је направила пропуст јер није надзирала потенцијално опасне личности које сарађују с терористичким организацијама или су њихов део. Ибро Ћуфуровић је очигледно био припадник Исламске државе - каже Галијашевић.

Роми иду у вехабије

Дарко Трифуновић тврди да је у порасту број вехабија међу ромском популацијом у региону.

- На тај проблем је указао и Јован Дамјановић, председник Светске организације Рома. Њих радикализују људи који су се вратили с ратишта, а новац стиже посредством неколицине организација. Главни финансијер је Саудијска Арабија. Тек ћемо се сусрести с овим проблемом. Зато је најпаметније забранити вехабијски покрет - препоручује Трифуновић.

Он каже да су сва верски обојена кривична дела починили управо припадници вехабијског покрета.

- Шта још треба да ураде да би се прогласили за криминално-терористичку организацију? - пита Трифуновић.

Србија је прва брана

Дарко Трифуновић истиче да је једини одговор на нарастајући верски фанатизам - дерадикализација у свакој од земаља.

- Србија мора да схвати да су муслимани, било да је реч о Бошњацима или Ромима, заправо прва брана у одбрани од радикализације. Они су кључ решења проблема, због чега је потребно уверити муслимане да су једнако важан део друштва. Кроз дијалог са најзначајнијим представницима и организацијама исламске заједнице треба упутити јасну поруку да ни они, а ни њихова деца не треба да гину у туђим ратовима - препоручује експерт за безбедност. 

Ko je помогао Вучићу у организацији скупа у београду сазнајте ОВДЕ.

Извор: Vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА