Најновије

Ветeран америчке политике управо је објавио кандидатуру за председика, а медији већ пишу да би могао да победи Трампа

Џо Бајден (76), бивши потпредседник Сједињених Држава, објавио је своју кандидатуру за председничке изборе који ће у тој земљи бити одржани 2020. године.

Трамп (Фото: Јутјуб)

Бајден је потврду кандидатуре о којој се нагађало претходних месеци објавио на Твитеру.

Бивши потпреседник за номинацију на изборима такмичиће се у Демократској странци са још 20 кандидата који су већ потврдили да ће учестовати у тој трци.

И пре него што је потврдио кандидатуру, анкете су показивела да би Бајден могао да освоји највећи број гласова у страначкој трци. Најближи против кандидат био би му Берни Сандерс, док су остали далеко иза. Анкете коју су спровели Ројтерс и Ипсос недавно показују да би Бајден био у значајној предности у односу на Сандерса - 24 одсто наспрам 15.

И агенција АП предност даје Бајдену за номинацију испед Демократске странке наглашавајући његово политичко искуство као предност.

Вест о кандидатури, агенција Блумберг објавила је уз коментар да се Бајден већ сада "позиционирао као једини кандидат који може да победи Трампа". Исти извор наводи да ће бивши потпреседник своју кампању фокусирати на обнову и ширење средње класе, као и на смањењу подела у друштву.

Ко је Џо Бајден?

Џо Бајден је ветеран америчке политике са богатим искуством у Сенату и Белој кући. Први пут је изабран у Сенат 1972, када је постао шести најмлађи сенатор у историји САД, а још шест пута током каријере биран је за исту позицију.

Два пута (1988. и 2008. године) безуспешно се борио за председничку номинацију Демократске странке. У оба случаја сам је напуштао трку због неубедљиве подршке. Пред председничке изборе 2008, Барак Обама га је одабрао за свог потпредседничког кандидата. Обама је победио, а Бајден је постао први католик и прва особа из Делавера која је постала потпредседник Сједињених Држава.

Такође, Бајден је био дугогодишњи члан и бивши председавајући Комитета за спољне односе. Противио се Заливском рату 1991, али се залагао за интервенцију Сједињених Држава и НАТО током рата у Босни 1994. и 1995. Међу првима је Слободана Милошевића назвао ратним злочинцем.

Гласао је за резолуцију која је одобрила Рат у Ираку 2002, али се противио повећању броја америчких трупа у Ираку 2007.

Професор је права на више америчких универзитета.

Путин хитно шаље 20 моћних сухоја Су-30СМ у војну базу ван Русије - Москва издала наређење! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА