Најновије

ЕВРОПА У НЕВЕРИЦИ: “Дубока држава” у Украјини не жели да постави новоизабраног председника

Институције настале после државног удара у фебруару 2014. су још једном доказале да је Украјинска “демократија” јединствена у свету. Не може се упоредити ни са једном европском земљом или једнопартијским системима, аутократским монархијама или Северном Корејом. Украјина је јединствен случај у свету.

Зеленски (Фото: РИА)

Постизборно раздобље у Украјини описано је изменом познатог плаката: “450 заступника је инаугурисано али не и иницирано.” Као што је познато, 30. априла је Централна изборна комисија Украјине Владимира Зеленског прогласила победником председничких избора. Али, нико у Украјини не може да каже када ће нови челник државе ући у председничку канцеларију. Како је то могуће?

Узмимо, на пример, претходника Владимира Зеленског. Ванредни избори одржани су у Украјини 25. маја 2014. године. Већ 2. јуна је Централна изборна комисија за председника потврдила Петра Порошенка, а 7. јуна, само пет дана касније, он је преузео дужност и устоличио се као први председник нове слободне Украјине, слободне од руског утицаја.

Зеленски је очито био председник само у телевизијској серији и ништа што је урадио није урадио како треба. Прошле недеље је одржао састанак са челницима парламентарних фракција и председником Врховне Раде. Али споразум није постигнут. Подсетимо да у Украјини председника треба да потврди парламент, а Зеленски у овом сазиву уопште нема своју странку и блок заступника.

Владимир Зеленски је заступницима Врховне Раде понудио да се “крунидба” одржи 19. маја, али су му они одговорили како ће се окупити на пленарној седници 14. маја, а затим ће одлучити. Или можда ништа неће одлучити.

“Према првој тачки дневног реда пленарне седнице, 14. маја Врховна Рада ће гласати о резолуцији која ће одредити званични датум инаугурације. Још увек се не наводи тачан датум и њега ће одредити парламент”, рекла је Ирина Герашченко, заменица председника Врховне Раде.

Након тога су медији почели да расправљају о неколико могућих датума када би Зеленски коначно ступио на дужност председника Украјине. Датум који је предложио Зеленски  одмах је критикован.

“Предложени датум је изузетно неприкладан, јер је то Дан сећања на жртве политичке репресије, дефинисан председничким декретом 2007. године”, рекли су критичари идеје да новоизабрани председник, који је добио више од две трећине гласова бирача, буде инаугурисан 19. маја.

“То је дан жалости када се одржавају комеморације у читавој Украјини, а јавни забавни догађаји и забавни програм на телевизији су ограничени”, написао је водитељ Института за националну меморију и познати историјски ревизиониста Владимир Вјатрович.

С обзиром на професију Зеленског као  комичара, он вероватно није придавао важност и био је несвестан туге која Украјином завлада тог датума.

Али позивање на жалосне датуме у украјинском календару је опасан посао. Украјина их има пуно, а  захваљујући напорима “историчара” Владимира Вјатровича сваке године их је све више. На крају испада да би се Зеленски, како сигурно не би никога увредио, морао у потпуности одрећи победе и председничке функције.

Али наравно, то је само изговор и разлог кашњења уопште није у “погрешним датумима”.

Неколико дана пре другог круга избора Зеленски је дао интервју за канал РБЦ Украјина. На питање новинара о могућности распуштања парламента и превременим изборима, без чекања да сазив заврши редовни мандат, Зеленски је одговорио: “Бојим се да нећу имати времена. Нећу прекршити закон. Ако већ имамо рок од шест месеци до следећих избора, а имам право да распустим парламент, схваћате да је то корисно за нас.”

Заиста је исплативо. У Украјини се такве прилике указују једном у сваких пет година. То је отприлике исто као и 2014. године, када се након бега Јануковича читав политички систем урушио за неколико дана, а заступници су почели да “мењају заставе” и приклањају се организаторима државног удара.

Постоји и аналогија за нешто слично у војним пословима и изразу “за леђима непријатеља који се повлачи”. То значи континуирано трагање и не дозвољавати непријатељу да стекне било какво упориште.

Зеленски је победио на изборима, и то нокаутом, али још није окусио победу. До парламентарних избора је још пола године у којој се странке могу окупити и покушати да спрече Зеленског да у парламенту формира већину.

С друге стране, задатак Зеленског је обрнут и он мора да одржи изборе што је пре могуће. У читавом овом циркусу се говори о свему. Заступници рачунају на преговоре са Зеленским због његовог обећања да неће распустити парламент, поготово јер рокови прописани законом омогућују Зеленском да то учини до 30. маја.

Међутим, заступници покушавају да се изборе не само за себе, него и за Порошенка и систем који је успоставио демократски председник, ког тако вешто искоришћавају. Порошенко је недавно отпустио начелника своје службе безбедности, а јавна тајна је да је он био задужен за све, укључујући чување председничког трезора, само не за заштиту председника. Дакле, сваки дан више у канцеларији омогућава Порошенку да ствари стави у ред и да сакрије све што су он и сарадници учинили. Успут, управо ових дана је покренута истрага против Порошенка, који  је још увек председник земље, тако да је за њега најгори сценарио да у овом тренутку у “његову” фотељу седне “слуга народа” Владимир Зеленски.

Успут, нису сви страначки лидери дошли да разговарају са Зеленским.

“Нисам ишао на састанак са Зеленским где се расправљало о питању инаугурације. Владимир ће хтети да се састане и да се посаветује, он зна мој телефон” , изјавио је вођа Радикалне странке Украјине Олег Љашко.

Према његовим речима, “није датум тај који је важан, него како ће Зеленски обавити три главна задатка: успостављање мира, обнова економије и искоренијивање сиромаштва међу Украјинцима”. Наравно, сви ти задаци траже тежак и мукотрпан рад у друштву преданих и поштених људи, а у Украјини је таквих мало.

За такву увреду постоји неколико разлога. Прво, последњих година се Љашко придружио про-председничкој већини. У том смислу Љашкова порука изгледа као отровни поздрав од стране Порошенка, тако да коначно схвати да живот нису само мед и млеко.

Друго, сукоб између Љашка и Зеленског траје од 2016. године, када се вођа украјинских радикала увредио на једну од шала из телевизијске комедије у којој је глумио Зеленски, да је комичара назвао изродом. Будући председник му је тада одговорио “да Љашко има ђавољи знак на челу”. Уопштено, вођа Радикалне странке и нови председник ће имати тема за разговор.

Али, испоставило се да заступници не отежу само због Зеленског. Олигарх Игор Коломојски је у интервјуу за БИХУС  изјавио како ће се вратити у Украјину тек након инаугурације новог председника.

“Чекам званичну објаву и знак. Они ће рећи да се вратио Порошенко, а не Зеленски”, рекао је Коломојски.

Очигледно и други који су побегли од Порошенка чекају исто, попут корумпираног олигарха, првог који не само да је говорио о Порошенковој корупцији, него је објавио гомилу аудио записа с доказима.

Данас је Зеленски, иако му треба мало да постане председник, још увек “мали човек”, баш као фиктивни лик из његове комедије. Чак и за време избора су за њега рекли да не познаје украјинску политику.

Међутим, управо је тај мали човек чудесно испреплео конце украјинске политике. Нико не сумња да ће након тренутног мајског затишја избити олуја, јер ће дужност председника преузети човек који као да је намерно у протеклих 15 година дао све од себе да ништа не схвата озбиљно.

Какав је хаос направио Лазански у Јутарњем програму погледајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА