Најновије

ВАШИНГТОН ПОСТ: Рат с Ираном би био гори него онај у Ираку!

У анализи коју је објавио амерички лист Вашингтон Пост под насловом „Сукоб с Ираном не би био попут рата у Ираку, него би био гори“, аутор Адам Таyлор скреће пажњу да, упркос сличностима, сукоб с Ираном не би био само понављање рата у Ираку 2003. године, већ би ситуација била сасвим другачија на много начина, а засигурно би била и много гора.

Носач "Абрахам Линколн" (Фото: Јутјуб)

Данашњи Иран је, како то каже аутор, знатно другачија земља у односу на Ирак 2003. године, стога би се и начин ратовања увелико разликовао.  

Површина Ирана је троструко већа него површина Ирака, а ради се и о знатно многољуднијој земљи. Поред тога, Иран располаже и са јачим копненим и поморским снагама. Према једној процени из 2005. године, ирачка војска је имала мање од 450.000 војника када је почела инвазија. Најновије процене говоре да Иран тренутно има 523.000 војника, као и 250.000 резервиста.   

Предност за иранску морнарицу

Аутор додаје да је Иран, за разлику од Ирака, поморска сила која на северу граничи с Каспијским морем, а на југу с Арапским и Оманским заљевом. Копнене границе дели с неколико узнемирених савезника САД-а, међу којима су Афганистан, Пакистан, Турска и Ирак. Блокирање Хормушког мореуза могло би довести до тога да светски извоз нафте падне за 30 посто на дневном нивоу.

Иако је Иран далеко слабији од САД у смислу конвенционалне војне снаге, ова земља је већ дуже време спроводила стратегије које би јој омогућиле наношење озбиљне штете америчким интересима у регији, додаје аутор.

Иранска морнарица, према речима аутора, има стварну предност над САД-ом, с обзиром на то да јој нису потребни велики бродови или ватрена моћ да затвори Хормушки мореуз, али може, например, користити мине или подморнице за заустављање трговине на том подручју.

Најразноврснији ракетни арсенал

Ту је и ирански програм балистичких ракета, који је описан као „највећи и најразноврснији ракетни арсенал на Блиском истоку“. Ова претња од иранске ракетне технологије протеже се и изван граница земље, па се тако верује да Хезболлах располаже арсеналом од 130.000 ракета. 

Аутор каже како је спор између америчке администрације на челу с републиканским председником какав је Доналд Трамп и антагонистичке силе с Блиског истока као што је то Иран, многе посматраче подсетио на раздобље пре инвазије на Ирак 2003. године – потеза који је годинама касније наишао на масовне осуде јер је био погубан за све стране. 

Аутор на крају текста закључује да су у овом очигледном римејку појављују чак и исти ликови, попут Џона Болтона, саветника за националу сигурност Трампа, који је одиграо кључну улогу у мобилизирању бившег америчког председника Џорџа Буша за инвазију на Ирак када је био подсекретар за контролу наоружања и међународна сигурносна питања, што му је донело репутацију непромишљеног политичара.  

То је наговестио и ирански министар спољашњих послова Џавад Зариф у уторак, рекавши новинарима у Делхију да „екстремистичке фигуре у америчкој администрацији“ покушавају да лажно окриве Иран за инциденте у Арапском заливу.

Прочитајте ОВДЕ како би изгледао општи напад на Иран. Погледајте видео симулацију.

Извор: Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА