Најновије

У Јасеновцу обележен Дан сећања на жртве Холокауста: Наша обавеза је да никад не заборавимо!

Јеврејска верска заједница (ЖВЗ) "Бет Израел" данас је одала почаст жртвама холокауста у Јасеновцу поводом Дана сећања. Почаст су одали и представници других верских организација у Хрватској уз поруке јединства, једнакости и прихватања других.

Командант Јасеновца, усташа Макс Лубурић у друштву усташког и немачког официра (Фото: Јутјуб)

Председник ЖВЗ "Бет Израел" Александар Срећковић рекао је да је Јасеновац био место највећег страдања јеврејског народа на овим просторима у Другом светском рату.

- Расне, етничке и остале биолошке разлике су неважне, али их друштво ствара и често користи да би се оправдали мржња, тлачење и убијање - рекао је Срећковић, додајући да се расизам користи као аргумент приликом изградње стереотипа и предрасуда на начелу поделе ми-они, преноси Хина.

Он је нагласио како етичке оријентације свих религија говоре о избору између добра и зла, о неотуђивим вредностима које би требало да буду изнад свих људских закона и да време Холокауста није само историја Јевреја, већ и целог човечанства.

- Наша обавеза је да се стално подсећамо тог времена. Наша обавеза је да никад не заборавимо што је један човек био у стању да учини другом у име виших циљева и у име некакве идеологије која је заборавила етичке вредности на које се сви позивамо - поручио је Срећковић.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије Перић нагласио је како је потребно спознати да људи, без обзира на разлике, припадају истој врсти - човеку.

- Линија која раздваја добро и зло не протеже се између народа, држава, раса. Линија која раздваја добро од зла налази се у срцу свакога од нас. Ту се бије битка и ту се доноси одлука - јесмо ли људи или не - рекао је Перић.

Бискуп пожешки Антун Шкворчевић истакао је како је за време Другог светског рата систематски спорведено нечовечно насиље, прогон и убиства неколико милиона припадника јеврејског народа и да је одређени број жртава скончао и у јасеновачком логору.

- Осећајући сву тежину злоупотребљене људске слободе и немоћ пред разорном ирационалношћу злочина, заустављамо се пред изазовом недужних жртава. Управо због њих, на спомену у Јасеновцу не приличи никаква осветничка реч или манипулисање њиховим бројем. Било би то сведочење заробљености злом, још једно понижење жртава – поручио је он.

У молитви за страдале, уз митрополита Перића и бискупа Шкворчевића, учествовали су и рабин ЖВЗ "Бет Израел" Котел Дадон и председник Мешихата Исламске заједнице у РХ Азиз Хасановић.

Јом Хашоа или Дан сећања на Холокауст обележава се као израелски дан комеморације за приближно шест милиона Јевреја који су страдали у Холокаусту због акција које је спроводила нацистичка Немачка са својим помагачима и за јеврејски отпор у том периоду. Јеврејској заједници на комеморацији су се придружили представници верских организација у Хрватској.

Грачаница поново на удару шиптарских банди. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА