Најновије

ПРЕМИНУО НИКИ ЛАУДА! Ово је његова животна прича (ВИДЕО)

Легенда Формуле 1 Ники Лауда преминуо је у 71. години живота, а његова животна прича никога није оставила равнодушним.

Ники Лауда (Фото: Јутјуб)

Рођен је одмах након Другог светског рата у Бечу у веома имућној породици индустријалаца.

Није био добар ђак, школа га није претерано занимала... Његова страст били су само аутомобили, они су од малена били Никијев свет.

Док су сви у његовој фамилији били угледни адвокати и бизнисмени, он је маштао само о трибинама, брзини... Брзина га је потпуно испуњавала, била је његов покретач. Добростојећа и угледна бечка породица не само да није дала ни шилинга Никију, него су својим приватним везама покушавали да спрече потенцијалне спонзоре да уложе у њега. Ипак, његова воља била је јача од болесних родитељских амбиција.

"Заборави на Формулу 1. Твој посао је да се бавиш породичним бизнисом, онако како се бавио твој деда, а касније и отац. Формула не долази у обзир", јасно су поручивали забринути родитељи.

Ники није желео да одустане од својих снова.

"Није проблем. Не прихватам понуду. Заборавите на породични посао, не морате ми помоћи. Успећу сам. Само запамтите једно, када постанем светски шампион, немојте ме тражити. Тада нећу бити ваш син, ваш унук, нећу бити неко ко вас познаје", одговорио је Ники најближима и храбро закорачио потпуно сам у окрутни свет.

Лауда је одмах отишао једну познату аустријску банку како би подигао кредит и тим новцем купио себи место у једном Ф1 тиму уплативши полису свог животног осигурања. Судбина је хтела да му та иста банка касније постане и главни спонзор.

1971. године је возио за тим March који је тада био у Формули 2. Убрзо је промовисан у Ф1 тим. 1972. године сезона за March у Формули 1 је била разочаравајућа. Лауда је био очајан, због великог дуга је размишљао и о најгорем, али је на крају узео још један кредит од банке и 1973. године прешао је у BRM.

Ни ту му нису баш цветале руже јер је болид био доста лошији од његових очекивања. Срећа је била да је као велики познавалац аутомеханике и хидраулике могао уз помоћ својих механичара унапредити болид и тако остварити напредак од скоро две секунде по кругу.

Убрзо је уследила потпуна прекретница када је Ферари довео његовог колегу из BRM-а, Клаија Регазонија. Он се показао као прави и искрен пријатељ, па је замолио Енза Ферарија да доведу Лауду, за ког је тврдио да је најбољи возач ког је икада упознао. И тако је Ники почео остваривати своје луде снове.

Само годину дана по доласку у Ферари осваја своју прву титулу првака света и већ тада је било јасно о каквом генијалцу се ради. Због своје способности да проучава стазе на којима се тркао и због огромног знања о аутомеханици, Ники Лауда је тада добио надимак "рачунар с мозгом".

Тај период је обележила и катастрофална несрећа коју је доживео 1976. године у Нирбургрингу у Немачкој када је замало изгубио живот.

Све је ишло од руке овом светском прваку док се није догодио велики инцидент, када је у другом кругу трке излетео са стазе, највероватније због пуцања ограде. Болид се претворио у буктињу, а Лауда је остао заглављен у њему. Пријатељи и сарадници су брзо потрчали да га извуку, али опекотине су захватиле цело тело.

Крв му се затровала од удисања отровних гасова, а чак му је и свештеник очитао последњу причест када је пао у кому. Чудом се извукао из ње. Иако су многи мислили да неће преживети, само шест недеља касније, са шавовима на глави, Ники Лауда вратио се "у игру", стигавши четврти на циљ у трци за Велику награду Италије. Јединствена снага воље вратила га је у живот и у Формулу 1 а на лицу и телу остали су му трајни ожиљци од несреће.

Ники је 1977. освојио по други - и последњи пут - светски шампионат у дресу италијанског тима. Потом је обавестио Енца да напушта Ферари. Ван себе од беса, власник је назвао Лауду издајицом јер је прешао у Бребем, тим Бернија Еклестона. Само две године касније Лауда напушта Формулу 1 јер му је, како је тада изјавио, "дојадило да се стално вози у круг".

Након што је претрпео удес на Нирбургрингу, два пута су му пресађивани бубрези. Први бубрег донирао му је рођени брат, а пошто му је организам одбацио тај бубрег, други му је донирала 30 година млађа супруга, стјуардеса Биргит Вецингер која му је родила близанце Макса и Мију.

Ники Лауда се након окончања возачке каријере повремено укључивао у Формулу 1 као менаџер и консултант појединих тимова, а покренуо је и авио бизнис. Водио је миран и повучен живот. 

Ривалство са Хантом

Током 70-тих година, које се сматрају и “златним добом Формуле 1”, стазама су доминирала два возача - британски плејбој Џејмс Хант и прагматични аустријанац Ники Лауда.

Лауда је био повучен и затворен и ништа га друго осим вожње није занимало. Били су велики противници на стази. Тачније, њихово ривалство је било у правом спортском духу, само на стази, изван ње су били пријатељи и Хант је један од оних који је прискочио када му се десила несрећа на Нирбургрингу.

Њихово ривалство је овековечено и на филмском платну. Оскаровац Рон Хаурд је 2013. године режирао играни филм "Rush" који прати догађаје из такмичарских дана ове двојице легендарних возача Формуле 1.

Познати борац умро у току борбе. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА