Најновије

Шта раскол “Гугла” и “Хуавеја” значи за кориснике у Србији?

Шта одлука "Гугла" значи за две и по милијарде корисника кинеског смартфона. Следећа верзија андроид паметног телефона неће имати приступ популарним услугама. Шта носи заоштравање трговинског рата две водеће економске силе, САД и Кине, можда ће најпре осетити 2,5 милијарди корисника андроид уређаја гиганта "Хуавеја", после одлуке америчког "Гугла" о обустави сарадње.

Хуавеј, Гугл (Фото: Јутјуб)

Кровна "Гуглова" фирма "Алфабет" је са кинеском компанијом "Хуавеј" обуставила сарадњу која захтева пренос хардвера, софтвера и техничких услуга, осим оних јавно доступних путем лиценцирања отвореног кода. Овим потезом кинески технолошки гигант одмах губи приступ ажурирањима "Гугловог" оперативног система "Андроид".

А већ следећа верзија андроид смарт телефона ће изгубити и приступ популарним услугама, од "Џимејла" до "Јутјуба". "Хуавеј" ће, речју, моћи да се користи само јавном верзијом "Андроида", без приступа власничким апликацијама и услугама "Гугла". Из "Гугла" поручују актуелним корисницима "Хуавејових" паметних телефона и других уређаја да ће и даље моћи да користе, ажурирају и скидају апликације преко "Гугла". Но, проблем ће настати врло скоро, када касније ове године "Гугл" лансира нову верзију "Андроида", која неће бити доступна на "Хуавејовим" уређајима.

Тада власници тих уређаја неће имати апликације "Јутјуб", мапе, "Гугл плејстор", "Џимејл", интернет-претраживач "Хром". Будући корисници телефона "хуавеј" могли би само сами накнадно да надограде систем инсталацијом "Гапс" пакета и тако дођу до истих могућности које имају власници мобилних телефона других произвођача.

Стручњаци истичу да ће одлука "Гугла" имати огромне последице по "Хуавеј", јер неће имати кључне америчке компоненте. Но, "Хуавеј", који купује компоненте у вредности од 67 милијарди долара годишње, не дели то мишљење, јер тврди да ће наставити сам да их развија, док већ ради на сопственој галерији апликација и другим софтверима.

Краткорочно, "Хуавеј" ће претрпети штету, јер ће се теже продавати андроиди који немају приступ услугама "Гугла". С друге стране, "Хуавеј" тврди да је већ развио сопствени оперативни систем, као свој план Б, што би, дугорочно, могло да доведе до тога да претекне "Самсунг" и постане најпродаванији бренд 2020. године.

Љајић: Без основа за раскид

Не постоји било какав основ да Србија раскида досадашњи ниво сарадње са "Хуавејом" - рекао је министар телекомуникација Расим Љајић, поводом рестрикција које је америчка компанија "Гугл" увела "Хуавеју".

- Ми не желимо да будемо колатерална штета сукоба великих телекомуникационих компанија. Овде се ради о сукобу два гиганта. У току је реализација више уговора које је Србија потписала са кинеском компанијом. До краја 2020. године 750.000 домаћинстава биће повезано оптичком мрежом, што је резултат потписаног договора са "Хуавејом".

Љајић наводи да је "Хуавеј" био "коректан партнер" и да нема потребе да се досадашњи ниво сарадње раскида.

"Телеком Србија": Без бриге

- "Хуавеј" као један од глобалних лидера у области телекомуникација свакако је и један од најважнијих добављача "Телекома Србија", пре свега за различите сегменте фиксне мреже и сервиса. Наши корисници у овом моменту немају разлога за бригу. Наставићемо да пратимо ситуацију, а са нашим партнером, компанијом "Хуавеј", у редовној смо комуникацији - истичу у "Телекому".

"Теленор": Не утиче на нас

- Тренутна ситуација нема никаквог утицаја на "Теленорове" кориснике који већ поседују "хуавеј" уређај. Према изјави компаније "Хуавеј", "Гугл плеј" и "Гугл безбедносни" ажурирања ће наставити да функционишу на постојећим "хуавеј" уређајима. Наставићемо интензивно да разговарамо са свим релевантним партнерима о овој теми и обавестићемо кориснике уколико дође до било каквих значајнијих промена - рекли су у "Теленору".

"Вип": Пратимо, али нема проблема

- Према тренутно доступним информацијама, постојећи корисници "хуавеј" уређаја неће имати никакав проблем у коришћењу сервиса као што су “Гугл плеј” и “Гугл плеј протект”. Интензивно пратимо развој ситуације на релацији “Хуавеј - Гугл”, и у складу са даљим одлукама ћемо реаговати - речено је у компанији "Вип мобајл".

- У сваком случају ми ћемо урадити све што је потребно како бисмо заштитили наше кориснике и редовно ћемо их обавештавати у случају било каквих промена.

Погледајте ОВДЕ да ли ће бити повећања плата и пензија.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА