Најновије

ПОТЕЗ ОЧАЈНИКА: Ево шта ће урадити Пентагон да би ограничио руску доминацију у космосу!

Пентагон је увео ограничења која ће спречити америчке компаније да користе лансирања руских космичких ракета и сателитске услуге, које ће ступити на снагу 2023. године.

Космонаути Сојуза (Фото: Риа)

Ово правило ће наметнути "додатне забране у вези са набавком одређених страних комерцијалних сателитских услуга, као што су сателити и лансирање пројектила", наводи се у обавештењу Пентагона објављеном на веб страници Федералног регистра САД-а.

Русија је сада додана на листу земаља обухваћених овим правилом која укључује Кину, Иран, Северну Кореју, Судан и Сирију.

Такође се забрањује куповина предмета од кинеских компанија који се класификују као "муниција".

САД се тренутно ослањају на руске ракете "Сојуз" како би послале Насине астронауте у космос. Вашингтон је у партнерству са приватним авиокомпанијама "Спејс икс" и "Боинг" развио сопствену летелицу. Две фирме су добиле уговоре 2014. године, са циљем да до 2017. године спроведу мисију са људском посадом у космосу, али пројекти касне, а летелица је још увек у фази тестирања. 

Летелице "Спејс икс драгон" и "Кру драгон" су успешно пристале на Међународну космичку станицу (МКС), али без људске посаде.

Још увек без шатла, САД су раније овог месеца биле присиљене да закупе седишта у руском "Сојузу" за два Насина космонаута како би дошли до МКС-а.

Руска космичка агенција "Роскосмос" осудила је одлуку, називајући тај потез јасним примером "нелојалне конкуренције".

Прочитајте ОВДЕ каквог то кеца у рукаву има Кина.

Извор: vostok. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА