Најновије

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ БЕОГРАДА: Шиптари припремају напад на "Трепчу"!

Недавна брутална акција специјалаца РОСУ у српским општинама на северу Косова очигледно је била само "показна вежба" за нове опасне планове Приштине, чији ће први следећи корак бити отимање "Трепче", а обавештајни подаци којима располаже Београд указују да није искључена ни серија терористичких напада у овом делу српске покрајине.

РОСУ (Фото: Јутјуб)

Ова отворена упозорења послао је у понедељак, после седнице Савета безбедности о КиМ, српски шеф дипломатије Ивица Дачић, који је рекао да су ова сазнања подељена са за западним партнерима и Кфором. На самој седници Дачић је предстаницима светске владе указао да приштинска власт спрема нападе и позвао њих и Кфор да спрече крвопролиће.

И председник Александар Вучић је непосредно пре седнице СБ рекао да се нада да неће доћи до нових провокација, немира и сукоба и указао да Србија није у лакој позицији по питању КиМ:

- Зато нам је што пре потребан наставак дијалога, али не знам о чему да разговарамо са неким ко је у 21. веку наметнуо нецивилизацијске таксе. То што је данас мирно, то је добро и то ћемо ћемо да чувамо, али то не значи да једног јутра или ноћи нећемо бити изненађени новим провокацијама и новим нападима.

Управо на тактику Приштине, која једностраним акцијама доводи читав регион на ивицу рата, упозорио је Дачић на Ист Риверу. Он је подсетио да је недавна акција косовске полиције спроведена под паролом борбе против криминала, а током које је употребљено више од 70 борбених возила и угрожени мир и стабилност на Западном Балкану.

- Не бисмо волели да дођемо у ситуацију да Кфор не жели да испуни оно што мора. То би значило да Србија треба да сматра да Резолуција 1244 више нема смисла, јер они неће да заштите Србе. Онда Србија мора да заштити свој народ. То нас води све даље и даље у ескалацију проблема. Зато стално упозоравамо да такве амбиције Приштине морају да се контролишу и да се спрече ти планови како не би дошло до новог заоштравања - рекао је шеф српске дипломатије.

На другој страни, у Кфору тврде да немају назнаке да се припремају напади на север. Њихов портпарол Винченцо Грасо поручио је за портал Коссев да Кфор никада није добио такве информације.

У оваквој атмосфери српски државни врх покушава да, кроз серију консултација са кључним светским званичницима, поново покрене дијалог који је замрзнут једностраним потезима Приштине. На оптужујуће тонове који стижу из дела међународне заједнице да је Београд тај који је искористио таксе да прекине преговоре и да "Вучић није спреман на историјски компромис", српски председник је овако узвратио:

- Спреман сам на компромис за решење косовског проблема, али нисам спреман да ми дамо све, а да не добијемо ништа. Тај филм нека забораве.

Упитан за наводни план немачке канцеларке Ангеле Меркел за решење косовског проблема, Вучић је рекао да га није видео:

- Не могу да коментаришем нешто што не знам. Разговарао сам телефоном са канцеларком Меркел, али ми није поменула никакав план.

Генерални секретар МСП Вељко Одаловић рекао је да је Резолуција 1244 жива и да међународна заједница "мора да се пресабере":

- Међународне организације на Космету се не виде од агресије и понашања Приштине.

Официр КОС у пензији Љубан Каран сматра да су сви потези Приштине део специјалног рата који се води против Србије и у којем нису искључени ни бомбашки напади:

- Приштина није озбиљно осуђена ни за последње насиље приликом упада РОСУ на север и, тако охрабрена, користиће све опасније и радикалније методе како би постигла своје циљеве.

Страх од блокаде рачуна комбината

Откако је почетком фебруара у Приштини усвојен статут комбината "Трепча", којим је 80 одсто акција "преведено" на тзв. косовску владу, а 20 одсто намењено радницима, готово три хиљаде запослених у "Трепчи север" нашли су се у незавидној позицији, јер су тиме косовске власти себи обезбедиле механизме да у сваком тренутку блокирају рачуне овог дела комбината и закатанче га. А од активности "Трепче", како се процењује, директно зависи око 30 до 35 одсто становништва на северу КиМ.

Према документацији Београда, 55,1 одсто вредности капитала "Трепче" припада Фонду за развој Републике Србије, а међу акционарима су "Генералекспорт", Југобанка Југ банка, "Прогрес", ЕПС...

Вучић поводом саопштења Беле куће: Нека ми нађу екстремистичку изјаву 

Док Приштина спрема нове акције за дестабилизацију севера, из Вашингтона, центра највећих покровитеља косовске независности, стижу поруке "да обе стране оставе по страни екстремистичку реторику".

- У претходних пет година нисам дао ниједну екстремистичку изјаву. Паушални коментари ме не занимају. Волео бих да ми из Беле куће кажу која је то српска изјава била екстремистичка.

У саопштењу поводом 20. годишњице завршетка НАТО бомбардовања, портпарол Беле куће Џуд Дит позвао је Приштину и Београд да оставе по страни екстремистичку реторику и да раде на споразуму који се усредсређује на узајамно признавање.

Шиптари пуцали по Србима! Покренута акција "Челични прстен". Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА