Најновије

Четврти "Док''н'Ритам" на новим адресама од 13. до 16.јуна

Четврти фестивал музичког документарног филма" Док''н'Ритам" одржаће се на Дорћол Плацу, у Дому омладине Београда и Дому културе Студентски Град од 13 до 16. јуна. 

Плакат фестивала (Фото: Правда)

Мото овогодишњег, четвртог издања фестивала гласи Ми смо на путу, ми правимо пут. Стихови Милана Младеновића прецизно описују програм и атмосферу коју носи ДнР 04 – филмови на програму  тематски су повезани значајем појма путовања у животу музичара и искуствима која она доносе. Са друге стране, прављење сопсвеног пута, не одустајање од померања граница, јесте увек присутна идеја, ванвременска, свакодневна инспирација за уметнике.

Фестивалску увертиру ове године  чиниће  трибина  Бордерланд Соундтрацк, где ћемо  са ауторком и гостима разговарати  о истоименој документарној тв серији недавно емтованој на РТС. Званично отварање фестивала обележиће регионална премијера филма А Dog Called Money. 

Реч је о документарцу, приказаном на Берлиналу, који нам представља ПЈ Харвие у светлу тренутка садашњег - сазнајемо околности под којима је настао њен нови албум инспирисан путовањем кроз Авганистан, Косово и САД. 

Ове године се за две награде такмичи десет филмова у међународној конкуренцији, који ће углавном бити премијерно приказани у Србији. Гледаћемо филмове о првом албуму групе Лајбах, Влади Креслину, Марку Раинеy, путовању бендова  кроз различите егзотичне дестинације и њихове доживљаје током турнеја, мултимедијалним панк и дзез уметницима, Небеску тему, пут познатих блузера од 
наградама ће као и претходних година, одлучивати публика и трочлани жири у уобичајеном саставу - редитељ, музичар, новинар. 

Секција Ворк ин Прогрес представља нам документарне пројекте у настајању – Рок камп за девојчице - ФЕМИКС и “ЈУ Група – прича о братству и јединству” – Дарка Лунглулова. 

Апсолутни хит овогодишњег фестивала јесте промоција књиге Живот са Иди(ј)отима,и гостовање аутора Ненада Марјановића Др. Фрица, у оквиру програмске целине Нотабук.

У оквиру исте целине биће представљене и књиге Нашао сам добар бенд, Бориса Хрепића, Памтите ме по пјесмама мојим, Богице Мијатовића, Тренутак који чекам, Мирослава Димића, Музика & муабети, Ненада Георгиевског. 

Са гостима из региона разговараћемо о њиховим филмовима и поделићемо искуства везана за пут којим иде музички документарац као  форма, односно, које границе су на плану афирмације поџанра померене задњих година. 

На ДнР 04  свираће се блуз који долази директно са искуством из Мемфиса, експлозивни луцидни дуо Скијаш и Јети ће отворити фестивал, док ће на затварању први јавни наступ имати победник овогодишњег БУНТ РОК Фестивала. 

Фестивал музичког документарног филма Док’н'Ритам ( Д'Н'Р)  је први овакав фестивал у Србији, одржан први пут у јуну 2016, у  Дому  Културе Студентски Град, који је тада био главни организатор фестивала.

Фестивал се састоји од такмичарског и ревијалног дела. У такмичарском делу, за награде - награду жирија и награду публике, такмиче се документарни филмови чија је тема музика.

Награда фестивала састоји се од реплике скулптуре чији је аутор европски познат вајар Витолд Кошир и наградног фонда ФЦС и донатора- спонзора. 

У ревијалном делу приказују се музички документарци светске продукције, а концерти су такође саставни део програма, као и гостовања музичара и филмских ствараоца који учешћем на трибинама, тематским панелима, доприносе афирмацији основне идеје, а то је чување Докумената Нашег Ритма, што је тематски оквир фестивала. 

“У Србији је ово први такав фестивал, чији је  циљ пре свега едукација млађе генерације на тему поп културе на забаван начин, тј. чување докумената из области музике. Културна историја и утицај музике са ових простора два су нераскидива појма, и музика јесте обележила  и утицала на све сегменте живота. Дакле, приказивањем квалитетних  филмова, инспиративним разговорима са атрактивним гостима који  ставом  и имиџом подржавају радозналост, жељу за истраживањем и интелектуалним усавршавањем, представљањем музичких књига – књижевне врсте која је у издаваштву тренутно у експанзији, пажљиво одабраним концертима, покушавамо да направимо јединствену атмосферу ДНР фестивала, који ће у својој днк садржати документе нашег ритма. “ – Сандра Ранчић, аутор пројекта, оснивач и уметничка директорка фестивала ДНР.

Жири ДНР увек делује у саставу : редитељ, филмски критичар, и музичар. 

Претходна три издања фестивала обележила је сјајна атмосфера, занимљиви гости, велики број премијерно приказаних филмова, а  победничке скулптуре и  финансијске награде, отишле су у руке стваралаца чији филмови говоре о затварању култних клубова, саставима  Забрањено Пушење, Булдожер, свирању рокенрола у склоништима под вихором ратова деведесетих, Жикици Симићу,  заробљеном времену из угла Пеце Поповића, обожаваоцима Џастина Бибера, који живе на овим просторима…

Интересовање јавности и публике указало је покретачима фестивала  да је за четврто, овогодишње издање фестивала неопходно проширити деловање, пронаћи нове локације и повезати се са истомишљеницима .

Дом Омладине Београда је препознао значај ове манифестације, и договорена сарадња измедју фестивала и ДОБ-а, биће реализована 15.ог и 16.јуна.

Дорћол Платз је још једна нова кућа у којој ће се одвијати четврто издање фестивала музичког документарног филма Док’н’Ритам, 13.ог и 14.јуна, а паралелно, један део програма одржаће се у Дому Културе Студентски Град. 

Прочитајте ОВДЕ све о Ноћи књиге.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА