Најновије

ЗАХАРОВА ОБЈАВИЛА СПИСАК ПРОТИВНИКА: Усвојена анти-нацистичка УН резолуција

Неке земље није срамота...

Трећи комитет Генералне скупштине УН усвојио је руску резолуцију о борби против величања нацизма, јављају "РИА Новости".

Како се наводи, за резолуцију је гласало 112 земаља, 50 је било против, укључујући Украјину, САД, Велику Британију, Немачку и Канаду, док је 14 држава било уздржано.

У документу се истиче да земље морају да предузму одговарајуће конкретне мере, "укључујући законодавство и образовање, у складу са својим међународним обавезама у вези са људским правима, како би спречиле ревизију историје и исхода Другог светског рата и негирање злочина против човечности, као и све почињене ратне злочине током тог рата".

Наглашава се да аутори документа најоштрије осуђују инциденте везане за величање и пропаганду нацизма, посебно цртање графита и цртежа пронацистичког садржаја, укључујући и на споменике жртвама Другог светског рата.

Апелује се на државе да елиминишу све облике расне дискриминације свим одговарајућим средствима, укључујући и законодавство.

Осим тога резолуција најоштрије осуђује употребу образовног материјала, као и реторику у настави, која промовише расизам, дискриминацију, мржњу и насиље на основу етничке припадности, националности, вере или уверења.

На усвајање резолуције реаговала је и портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, набројавши земље које су биле против резолуције.

"Ево списка оних који су против резолуције и који нису против осуде расизма и величања нацизма и не желе да осуде ксенофобију: САД, Канада, Украјина, Велика Британија, Немачка, Француска, Италија, Шпанија, Пољска, Естонија, Летонија, Литванија, Аустрија, Албанија, Белгија, Бугарска, Данска, Грчка, Кипар, Холандија, Португал, Румунија, Словачка, Словенија, Финска, Хрватска, Чешка, Шведска, Аустралија, Јапан, Андора, Босна и Херцеговина, Мађарска, Грузија, Нови Зеланд, Исланд, Ирска, Кирибати, Либерија, Лихтенштајн, Луксембург, Малта, Норвешка, Сан Марино, Северна Македонија, Монако, Молдавија, Маршалска острва, Микронезија, Црна Гора", навела је Захарова на Телеграму.

Прочитајте ОВДЕ шта каже израелски министар одбране о Хамасу

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА