Најновије

ДА ЛИ НАС НАМЕРНО ТРУЈУ ИЛИ ЈЕ ОВО САМО ПРИРОДНИ ФЕНОМЕН?! Док једни тврде да је ово безопасна појава, други упозоравају!

Да ли сте се икада, посматрајући небо проткано белим траговима које авиони остављају за собом, запитали шта они у себи садрже и како заправо настају?

"Хемреилс" (Фото: pixabay. com)

Ова тема већ годинама наилази на велики одјек у медијима, а они који се њом озбиљније баве, знају колику мистерију она у себи крије.

Иако овај природни феномен има сасвим логично научно објашњење, постоји мноштво псеудонаучних теорија о томе откуд ти бели трагови на нашем небу.

Од оних које тврде да испуштањем отровних хемикалија у атмосферу владе појединих земаља контролишу временске прилике или утичу на процес глобалног загревања, до оних по којима се на тај начин код становништва свесно изазивају психички проблеми, болести, па чак и смрт.

Кемтрејлс, како ову појаву називају они који верују у неку од поменутих теорија, уствари нису ништа друго до водена пара.

Наиме, угљоводоници који се користе као погонско гориво за млазне моторе, при сагоревању ослобађају велику количину енергије која обезбеђује авиону да се креће кроз ваздух. Међутим, када се угљеник и водоник раздвоје, долази до њиховог сједињавања са кисеоником, па тако настају угљен-диоксид и водена пара, која се на хладном околном ваздуху прво кондензује, а затим претвара у сићушне ледене кристале које видимо као траг авиона.

Па ипак, постоји и онај мистериознији део приче, који алармантно бројним поклоницима теорије завере распирује машту. Осим угљеника и водоника, у атмосферу се испуштају азот и сумпор, који у комбинацији са кисеоником могу бити штетни за човека.

Но, с обзиром на то да се авиони крећу на висинама од око десет хиљада метара, не постоји реална опасност од те врсте загађења. Упркос томе, они који верују у тајне пројекте хемијског запрашивања у први план истичу повећано присуство елемената као што су баријум, стронцијум и алуминијум, што није научно потврђено.

Када је једног поподнева климатолог са Калифорнијског универзитета, Стивен Дејвис, отишао у куповину душека, продавац га је упитао шта намерава да учини поводом тровања народа кемтрејлсима. По повратку кући, научник је претрагом на интернету установио да не постоји ниједна озбиљна студија која се бави овом темом. Са друге стране, интернет је преплављен текстовима, па чак и видео материјалом који наводно доказују постојање такозваних хемијских трагова, што је подстакло Дејвиса да, заједно са својим колегама, разреши ову мистерију.

Поред питања које му је поставио продавац душека, на истраживање су га подстакла и међународна испитивања јавног мњења која су показала да чак 17 одсто људи верује у неки облик Великог тајног атмосферског програма (енг. СЛАП), чији су саставни део и кемтрејлс. За своју студију, Дејвис и његов тим ангажовали су највеће светске стручњаке који се баве атмосферским приликама, кондензацијским траговима и геохемијом. Научницима који су били део ове студије предочен је низ података сакупљених на интернету, а они су добили задатак да их оцене.

На крају истраживања, постављено им је веома јасно питање: "Да ли сте икада, у свом научном раду или личном животу, наишли на доказе који указују на постојање тајног пројекта атмосферског запрашивања?"

Веровали или не, од 77 научника, колико их је учествовало у овој мини анкети, само је један на питање одговорио потврдно. Такође, важно је напоменути да је анкета била анонимна, па учесници својим евентуалним потврдним одговором нису ризиковали да угрозе свој научни кредибилитет или наиђу на осуду научне заједнице.

Вероватно се питате које је аргументе навео једини испитаник који није оспорио постојање кемтрејлса. Разлог је био повишени ниво атмосферског баријума у једном од забачених крајева планете, који иначе садржи стандардно низак ниво баријума на тлу.

Аутори поменутог истраживања у закључку су навели да је разумљиво да грађани од својих власти траже одговоре на питања која се тичу њиховог здравља, климатских промена и загађења, али да докази који су разматрани у њиховој студији не указују ни на какав програм запрашивања атмосфере.

Један од аргумената присталица СЛАП теорије је и то што се неки трагови на небу задржавају далеко дуже од очекиваног. Међутим, то колико ће се неки од њих задржати понајвише зависи од тога је ли ваздух у атмосфери сув или влажан.

Познато је да и најмање промене у атмосфери могу довести до драстичних промена временских прилика на потпуно другом крају света, о чему говори и чувени ефекат лептира, па тако ове својеврсне небеске потписе млазних авиона можемо повезати са мењањем времена, али далеко од тога да га уз помоћ њих можемо контролисати.

Можда ти "потписи" не утичу превише на климу, али понекад уз помоћ њих можемо прилично успешно предвидети какво нас време очекује.

Ако авион пролећући не оставља никакав траг, или се он брзо губи, онда је ваздух на великој висини сув, па то обично значи да ће и време бити суво. Са друге стране, они који трају довољно дуго да се распрше по читавом небу указују на велику влажност, што значи да нам се ближе киша или снег. Оваква временска прогноза, наравно, није сасвим тачна, али када се двоумимо да ли да понесемо кишобран или не – и те како је корисна.

Друга страна приче

Метеоролози широм Сједињених Држава почели су да говоре против тајног војног програма прскања хемикалија по атмосфери - кемтрејлса.

Према речима стручњака, небо се намерно загађује мешавином алуминијума, баријума, олова, арсена, хрома, кадмијума, селена и сребра као део САД владиног геоинжињеринг програма за депопулацију планете.

Ово је објавио сајт Yournewswire.com познат по томе што комбинује теорије завере и гласине.

Према писању сајта “Вокингтајмс-а” мејнстрим медији извештавају о геоинжењерингу последњих неколико година, али више као нужном злу које долази.

Никада се у потпуности не откривају комплетне чињенице, упркос великом броју доказа које су прикупљени током година који показују како владе широм света учествују у овом програму.

“Јуесеј Тудеј” је прошле године објавио текст о геоинжењерингу, сугеришући да би такви програми доћи у блиској будућности. У овом видео-снимку, бивши војни метеоролог објашњава да је чудне резултате на радару које су резултат кемтрејлса.

“Онда видите да се ови појасеви врло различитих облака покривају регион. То није киша, то није снег. Веровали или не војни авион лети и баца мале комадиће алуминијума, понекад је направљене од пластике или чак метализиране комадиће папира. То се користи за ометање радара. Војска то неће да потврди, али сам већ дуги низ година био у маринцима и знам шта говорим, а сада ћу вам рећи, то је оно што јесте” - каже он.

Како је Алжирац одушевио све присутне овим херојским чином, погледајте ОВДЕ.

Извор: naukakrozprice. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА