Најновије

ВУЧИЋ ОТВОРЕНО УПОЗОРИО О СИТУАЦИЈИ НА КИМ: Срби имају снажан отпор, Албанци ће покушати по сваку цену да га сломе!

Председник Србије, Александар Вучић, годтујући на телевизији О2, где је говорио о отказаном састанку у Паризу, поплавама које су погодиле Србију, новом инвестиционом фонду као и односима у региону.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

О односима у региону

Председник Србије је изјавио да је, упркос црногорској кампањи против Србије, српског народа и њега лично, спреман и сада, као и иначе, да угости у Београду Мила Ðукановића како би разговарали, уместо да се стварају проблеми и тензије.

- Важно је да изграђујемо нормалне односе, пристојне односе, а да очекујете првелику љубав нити има потребе, нити разлога за тим - рекао је.

Тако је одговорио на коментар новинара да се у последње време говори о никад лошијем положају Срба у ЦГ, да је био случај вербалног и физичког напада на српску децу у основној школи у ЦГ, затим да је ЦГ била иницијатор да Косово учествује на Евровизији, као и да он, Вучић, никад није био у званичној посети ЦГ.

Надао се, каже, да ће Подгорица другачије да се понаша после изјаве премијера Душка Марковића да ће водити рачуна и о интересима Србије, не само о интересима Косова.

- После тога, међутим, никада се није догодило да буду уздржани било где и по било ком питању, а само смо их то молилли - да Србија не буде лошије третирана од ''независног Косова''. То говори о њиховом односу према нама - навео је председник.

Подсетио је да је затим замолио људе у Црној Гори да размотре усвајање закона који је усмрен на отимање црквене имовине, али да су уследиле салве личних увреда. Вучић је нагласио да је видео да медији у Црној Гори воде камапању против Србије, српског народа и њега, али и да су наши домаћи медији то крили. Председник је истакао да Србија треба са Црном Гором да има нормалне односе и да је то у интересу Срба који тамо живе, а којих је 28,7 одсто. Каже да је разговарао на Видовдан и са предстанвицима Срба у ЦГ како би се размотрило на који начин Србија може да помогне и финансира пројекте у ЦГ, као што то чини и у Републици Српској и у БиХ.

Председник наводи да би Србија требало и са ЦГ да покуша да има заједнички гранични прелаз, као што ће то урадити са Северном Македонијом и БиХ. Вучић је истакао да због свега тога није хтео да диже галаму, нити увредама да одговара на оно што је стизало из Подгорице и поновио да је важно да са Црном Гором имамо нормлане односе.

О разграничењу

Када је реч о разграничењу, председник је рекао да ће једног дана неко морати о томе да разговара.

- Ја сам понудио компромис, неће га Срби, неће Албанци - рекао је он.

Он је рекао да ћемо имати великих мука због Косова и Метохије, али да је "на нама да се боримо, а не само да кукамо".

О отказаном састанку у паризу

Председник је рекао да сви знају да до тог састанка није дошло због одлуке Албанаца да не укину таксе од 100 одсто на српске производе.

Како је рекао, потпун је бесмислено да ће се Албанци и Срби помирити ако скупштине усвоје декларацију о помирењу, те истакао да је једино што Албанци желе признање независности.

О "хуманитарној катастрофи" на КиМ

Председник Александар Вучић поручио је вечерас да Срби на Косову и Метохији неће бити гладни и додао да има решсења, те критиковао политичаре који стају у одбрану Харадинаја и раде против своје земље. Упитан да прокоментарише најаву да од понедељка продавнице на северу Косова неће радити, и да ли прети хуманитарна катастрофа, рекао да не зна да је то неко најавио.

- Начитао сам се и наслушао глупости од наших политичара који стају у одбрану Рамуша Харадинаја тиме што говоре да хуманитарна катастрофа одговара Београду. Све да смо такви генији, што нас одајете пред међународном заједницом ако је тако? Што радите против своје земље? То говори о њиховим намерама. Што стајете у албанску страну - упитао је он.

Вучић је објаснио да је оно што се дешава на Косову везано за пуцање на комби који је ишао алтернативним путем, И упитао ко ће сада да превози робу да прихвати да се пуца на њега.

- Што да изгубите главу да бисте неком допремили робу? Не може другачије да се допреми, јер постоји такса од 100 одсто. Да дамо шећер и уље, хлеб за који ће се платити дупла цена, а да то иде у касу Приштине? Постоје решења. Сналазићемо се, али нећу о томе да причам. Свакако наш народ неће остати гладан - подвукао је он и поновио да неки раде против своје државе тиме што виде најпрљавију кампању против сопственог народа на северу Косова.

- Знам одакле то иде. Знам шта раде поједине стране земље, како агентуре захтевају, зашто им је важно да се разбије север. Они север осећају као рак рану независном Косову и раде све то преко домаћих политичара и медија - објаснио је он.

Вучић је указао да Албанци планирају да ојачају своју владавину на северу силом.

- Виде да на северу имају озбиљан отпор. По сваку цену хоће да сломе тај отпор и зато користе српске политичаре - констатовао је он.

Каже да је мислио да је играрија када је Харадинај најавио да ће га срушити на улици у Београду, додајући да ни данас не види директну корелацију, али да је добро разумео, јер је видео неке политичаре који добро живе под окриљем Харадинаја.

- Када сам видео све то и како поједине стране агентуре како инсистирају на разарању севера почели смо да се штитимо, и бранимо, гледамо да укажемо шта се дешава. Људи не морају да брину, неће бити гладни, али да ли мислите да је пријатно да пуцају из аутоматског оружја на комби када превозите храну - казао је он.

О хашком трибуналу

Када су из Хага тражили Шешеља, рекао сам да то нећу да радим, рекао је председник Србије на констатацију да никада није никога испоручио Трибунали, рекавши да је имао лакшу позицију него други пре њега.

- Када су тражили Шешеља, који је појединичано најјачи у опозицији, ја сам рекао да не могу да се играју са Србијом - рекао је Вучић.

О нападима опозиције

Да ли у нашој земљи неко за све мора да буде крив, питао је председник коментаришући ко је крив за недавне поплаве у Београду и истакао да само у Србији на несрећи неко покушава да прикупља поене.

- Да ли у нашој земљи за све неко мора да буде крив? Ако падне киша испред и поквасите одело, је л' неко крив? Ја не разумем то - упитао је он.

У емисији су емитоване критике опозиције због поплава, али и снимци из неколико делова града када су обилне падавине 2008, 2010. и 2013. године правиле исте проблеме као и током недавних великих падавина у више наврата. Вучић је рекао да је његов одговор, за разлику од његових претходника, био да оде међу људе, да им се помогне у чишћењу канала, испумпавању воде, па и да чује тешке и ружне реци, што, казе, претходна власт никада није хтела да уради.

- Мој одговор је - изградићемо канализацију, потписујемо уговор и идемо у изградњу. А, народ нека процени шта је одговоран и озбиљан одговор - рекао је председник и осврнуо се на радове у Београду, рекавши да је то све чини да би град био лепши, да би узимали јос више новца од турста.
Подсетио је да су и Велике степенице на Калемегдану, код амабсаде Француске реконстурисане.

- Од руине коју су нам оставили направили смо прелепе степенице а од њихових лажи грађанима нисмо моги ништа да објасимо - рекао је Вучић и додао да ће саобраћај око Трга републике бити у функцији 1. септембра а да ће радови око трга бити настављени.

Одбацио је примедбе опозиције да се нови инвестициони план користи у предизборне сврхе, истичући да он никада није давао "лепа" предизборна обећања.

- Побеђивао сам иако нисам лагао, већ говорио истину, обећавао реформе и тежак рад, имао сам план - рекао је Вучић.

Он је истакао и да се поверење стиче радом.

- Они су лажима покусавали да победе, ја се бавим озбиљним радом и плановима. Не могу да победим Ðиласа и Обрадовица, па ћу да измисљам 10 милијарди - рекао је Вуцић додајући да на тај начин говоре они који полазе од себе.

Он је истакао и да живи за овај инвестициони план, да има суфицита у буџету, да види какво је стање у дрзавној каси, да имамо домаћинску дрзаву.

О инвестиционом плану

Говорећи о инвестиционом плану, председник Србије је рекао да су почели да долазе захтеви из локалних самоуправа, али да ће морати да се ограничи на оно што је најбитније.

Он се осврнуо на стање у Борчи, Овчи, Крњачи и штети коју су падавине последњих дана изазвале и рекао да је обећао људима да ће се већ 4. јула потписати уговор о изградњи канализационе мреже са те стране Дунава и људи који су толико година чекали на канализацију ће је добити врло брзо.

О наталитету

Вучић је изјавио да нам је наталитет најнажи у центрима градова и тамо где је бољи економски стандард.

- Нижа је фертилна база јер људи који могу да рађају децу одлазе из земље. Ништа нам не вреди ако немамо деце, без њих нећемо имати ништа. Већ губимо читаву једну генерацију у односу на неке народе - изјавио је председник Србије.

О повећању плата и пензија

- Планирамо повећање плата и минималних зарада на најмање 29.000 ако не и 30.000 динара, али то није ни најмање лако. Са 15 и нешто хиљада повећати оволико зараду је велики успех - нагласио је председник Србије.

Рекао је да би министар финансија, што је природно, желео да повећање буде мање, како би се уштедео новац.Али, каже, мора да мисли о народу, па ће се "наћи на пола пута" како би и једној и другој страни било добро.

- Министар финансија би увек желео да повећање плата и пензија до краја године буде мање, као и ја. Ако идете на 5 одсто увећања пензија, морате 225 милиона евра сталних да обезбедите у буџету, а за повећање плата од 5 одсто значи 250 милиона евра годишње. То је велики новац и ја мислим да га имамо - изјавио је Вучић.

О новим улагањима у земљи

Председник Александар Вучић је, сумирајући данашњу посету Западнобачком округу, рекао да грађани желе да виде да неко брине о "обичном човеку", што и јесте његов циљ, брига о свим грађанима, у сваком месту.

Грађани, каже, траже више, јер виде да држава може боље, негде водовод, негде канализацију, негде путеве, а у две од четири општине у Бачкој које је данас обишао - траже и великог инвеститора.

Заједничко свима је да траже боље амбуланте, домове здравља, болнице.

- Када постигнете нешто, то вас тера да радите још зешће и јаче, да задовољите све људе, јер је природно да људи желе више - констатовао је председник.

Како је рекао, жели да људи виде да се брине о обичном човеку, у сваком месту.

Приметио је да не може локална самоуправа много тога да уради, јер нема новац, те додао да је било ранијих "лоших експеримената" када су локалне самоуправе бринуле о домовима здравља, да је било проблема.

- Овим желимо да покажемо колико водимо рачуна о људима, али и да људи са локала знају да више никога не могу да варају, ни у Беогарду, ни у Новом Саду - рекао је Вучић.

Зато се, каже, мора разговарати са људима, иако, примећује, није лако разговарати са народом. Додао је и да се изненадио бројем људи на скупу у Сомбору, те да су му пренели да је то, после Београда и Новог Сада, био највећи митинг и то, како је истакао, усред лета и у тренутку кад нема превеликих тензија у друштву.

Он је подсетио да је Србија 2014. године била под потпуним банкротом, због политике која је до тада вођена, и да је земља тада економски разорена.

- Када сма постао премијер могли сте за 118 динара да купите 1 евро, данас то можете за исти износ. Само, људи то заборављају, нападају Јоргованку да је "страначки кадар". То су важне ствари, јер наша деца неће да враћају наше дугове, као што ми морамо - рекао је председник.

Србија је у првих пет месеци ове године имала прилив страних директних инвестиција од 1,52 милијарде евра, што је више него у истом периоду прошле године, која је, иначе, била изванредна, изјавио је он и додао да је то најновији податак који је данас добио од гувернерке НБС и да показује да је остварен раст страних директних инвестиција између 15 и 22 одсто, у зависности од тога да ли је у питању нето или бруто износ.

- Зависи од метода читања и износи између 15 и 22 одсто увећања броја инвестиција, у зависности да ли гледате нето или бруто. И то, у односу на изванредну прошлу годину - поручио је он.

Вучић је казао да је веома срећан због тога, али и због чињенице да држава после шест месеци има суфицит од 21,6 милијарди динара.

Све делегације биле згрожене понашањем Приштине! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Корона нестаје за 24 часа ако се ово догоди!  – Бранка Стаменковић

Kњигу Александра Дугина “Четврта политичка теорија” можете поручити ОВДЕ.

 

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА

Urbancube