Најновије

СВЕТСКИ МЕДИЈИ: Трамп у Северној Кореји – за једне сензација, за друге срамота?

"Драго ми је што Вас видим, нисам очекивао да ћу вас икада видети на овом месту", рекао је јуче Ким Џонг Ун Доналду Трампу – првом председнику САД који је икада крочио на тло Северне Кореје. Агенција КЦНА је у свом извештају описала овај догађај као "невероватан", а Би-Би-Си оцењује да су сцене сусрета двојице лидера за обичне Севернокорејце фасцинантан призор.

Доналд Трамп и Ким Џонг Ун (Фото: Јутјуб)

У недељу је у Демилитаризованој зони одржан трећи сусрет Доналда Трампа и Ким Џонг Уна. Претходни сусрети одржани су у Вијетнаму и Сингапуру.

Севернокорејска државна агенција КЦНА је опширно преносила овај догађај који је оценила "невероватним".

Иначе, Севернокорејци ретко добијају вести о "спољашњем свету", нарочито о САД које представљају највећег непријатеља Пјонгјанга, подсећа Би-Би-Си.

Баш зато, снимци Доналда Трампа како пристиже у Северну Кореју као пријатељ Ким Џонг Уна представљају фасцинантан призор за грађане те земље. Вести које они добијају често касне и више дана, тако да је извештавање у понедељак пример неочекивано брзог доласка информација до грађана.

Агенција је навела да је руковање Кима и Трампа у Панмунџому, локацији која се сматра местом раздвајања, "историјско". Ким и Трамп ће, према извештавању КЦНА, "наставити да раде на стварању добрих, непредвидљивих резултата, док им мистериозна сила помаже да преброде тешкоће и препреке у будућности".

Вашингтон пост је пренео и неке другачије реакције. Кандидати Демократске партије за председника осудили су руковање Кима и Трампа наводећи да председник САД подилази Трампу без јасне стратешке користи.

Трамп је навео да му је била част што је био у Северној Кореји

На том трагу је и колумна Гардијана, у којој се наводи да је Трамп морао јавно да "моли" Кима за сусрет.

"Трамп мисли да му је Ким пријатељ и велики лидер. Чак тврди да се заљубио у човека који има концентрационе логоре и који убија људе јер исказују своје мишљење", наводи се у колумни.

Било би комично да стиже из холивудског студија, наводи британски лист, "Трамп је осрамотио себе и оно за шта се САД залажу тако што је бранио Кимова кршења људских права", пише Гардијан.

Прочитајте ОВДЕ зашто је бурно у Норвешкој.

Извор: РТС/BBC/Vashington post/Guardian

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА