Најновије

ДРАМА У КОМШИЛУКУ ЗБОГ Ф-16: Ево како су Американци израдили Бугаре!

Бугарска је одлучила да купи нове борбене авионе, нове Ф-16 Блок 70. Та одлука изазвала је озбиљну политичку кризу у тој земљи. 

Авиони Ф-16 Блок /0 (Фото: Јутјуб)

Иако су Бугари објавили да за осам нових авиона и опрему намеравају да издвоје највише 900 милиона евра, влада је након дужих размишљања пристала на цену од 1,3 милијарде евра.

Након што је Америка објавила колико тражи за осам авиона и припадајућу опрему, Бугарска је запретила прекидом преговора с Американцима и разговорима с Италијом и Шведском око уговора.

Сада су ипак пристали на америчке услове, иако је бугарски министар обране изјавио како се надају да ће САД смањити цену за 60 милиона долара.

Међутим, дан након што је влада пристала на америчке услове, у Бугарској је настала политичка драма.

Наиме, уговору с Американцима успротивио се бугарски председник Румен Радев. Он је јуче изјавио да је одлука бугарске владе резултат америчког притиска, а не квалитета понуде.

„Значајна је разлика између онога што је наша земља у почетку тражила и што је добила од САД. Трошкови техничког одржавања овог авиона биц́е знатно вец́и, па овај пројекат чине бесмисленим“, био је јасан бугарски председник.

И Бугарска странка „Воља“ оштро је критиковала изјаву заменика министра одбране Атанаса Запријанова да Софија намерава да у наредних неколико година купи још неколико америчких авиона Ф-16 како би формирала целу ескадрилу, саопштивши да ће на тај начин „бедни бугарски народ дуги низ година финансирати америчка радна места“.

Прочитајте ОВДЕ како је букнула нова криза у Персијском заливу.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА