Најновије

ЊУЈОРК ТАЈМС: Путин убацио Тројанског коња у НАТО! Алијанса пуца по шавовима због Турске и С-400!(ВИДЕО)

Пркосећи снажним америчким примедбама и претњи санкцијама, Турска је прошле недеље примила прве пошиљке софистицираног руског ракетног система "земља-ваздух" С-400, што је свакако корак за тестирање сада већ не баш пријатног положаја земље у НАТО савезу, пише Њујорк тајмс.

Путин са Шојгуом, министром одбране (Фото: Риа)

Систем С-400, укључује напредни радар за откривање авиона и других циљева, а Сједињене Државе су се непоколебљиво супротставиле овој одлуци Турске, која дубоко забрињава Вашингтон на неколико нивоа.

Овим се, наводи даље угледни њујоршки дневни лист, поставља руска технологија на територију кључног савезника НАТО-а. Руски инжењери ће имати прилику да науче много о америчким борбеним авионима који су такође део турског арсенала, страхују амерички војни експерти.

То је један од разлога због којих је Трампова администрација блокирала испоруке борбеног авиона Ф-35, једног од најнапреднијих авиона Сједињених Држава, у Турску и обуставила обуку турских пилота, мада није јасно да ли ће НАТО заузврат можда прикупити неке руске тајне о С-400.

Према мишљењу стратега из Пентагона, споразум С-400 је део плана председника Владимира Путина да подели НАТО. Амерички званичници нису сигурни каква је, у новонасталим околностима, будућност Алијансе, као ни то да ли Турска може да остане активна чланица НАТО-а док користи руску одбрану.

"Политичке последице тога су врло озбиљне, јер ће испорука потврдити многима идеју да Турска одлази у не-западну алтернативу", рекао је Јан Лезер, директор немачког Маршаловог фонда у Бриселу.

"То ц́е створити много забринутости и лошег амбијента унутар НАТО и очигледно ће додатно 'отровати' чланице Алијансе против Турске", каже Лезер.

Стратешки позиционирана на раскрсници Европе и Азије, делећи границу с Русијом на Црном мору, Турска је одавно била везана за НАТО.

Са једном ногом у сукобима на Блиском истоку, а територијом и у Европи, њени интереси нису увек били у складу са савезом који је првобитно оформљен као западноевропска одбрана против Совјета. Уместо тога, Турска је под вођством председника Реџепа Тајипа Ердогана све више играла на две карте у борби између Истока и Запада.

НАТО је у Турској поставио амерички ракетни систем Патриот, произведен у САД, али је Ердоган инсистирао да његовој земљи треба сопствени дугорочни систем.

Турска је годинама покушавала да купи сопствени Патриот систем, али разговори са Вашингтоном никада нису довели до договора - као резултат тога, председник Трамп, на састанку Групе 20 прошлог месеца, рекао је да је то грешка администрације Обаме.

Чак и када је најавио долазак три авиона који су носили прве делове руског ПВО система, министар одбране Турске Хулузи Акар рекао је да се Турска и даље нада да ће купити амерички ПВО.

"Тражимо набавку Патриота и наше институције интензивно раде на том плану", рекао је он за државну ТРТ ТВ.

"Турска мора да попуни празнину у својој одбрани, али при куповини С-400, политичко-војни резултати могли би се претворити у слабост за безбедност Турске", рекао је Ахмет Хан, професор међународних односа на Универзитету Алтинбас у Истанбулу.

"Испорука С-400 већ је проузроковала слабу рањивост јер је оштетила односе Турске са НАТО-ом", упозорава професор Хан.

Прочитајте ОВДЕ какав је то невероватан потез повукао Кремљ.

Извор: nytimes. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА