Најновије

Русија доставља разорне ПВО системе С-400 Ирану за обрачун са САД

Русија је вољна да обезбеди систем ваздушне одбране С-400 Ирану, чим из Техерана стигне захтев, саопштила је у петак Савезна служба за војно-техничку сарадњу (FSMTC).

С 400 (Фото: Јутјуб)

„Отворени смо за преговоре о снабдевању С-400 Тријумф система противадушне одбране, укључујући Иран. Поред тога, ова опрема није подложна ограничењима наметнутом Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 2231 од 20. јуна 2015. године. Нисмо добили никакав званични захтев од наших партнера по овом питању ”, изјавили су из канцеларије за медије FSMTC –а, на форуму АРМИ 2019. године.

FSMTC је С-400 назвао јединственим, противаздушним, одбрамбеним системом способним да неутралише најнапреднија средства ваздушног напада и пројектиле. “Није изненађујуће, многи наши партнери показују озбиљан интерес за овај систем.”

Али Шамкани, секретар иранског Врховног савета за националну безбедност, рекао је да ће, уколико буде потребно, Иран одржати преговоре са Русијом о могућности куповине С-400. Истовремено је, заменик руског премијера Јури Борисов, истакао да још увек није примљен никакав захтев за куповину од Ирана.

Раније је Блумберг писао да би Русија одбацила захтев Ирана за куповину система С-400, позивајући се на изворе који су упознати са ситуацијом. У међувремену, коментаришући вести, Москва каже да нема информација да би Русија одбила да прода С-400 противавионске системе Ирану. Вест је уследила у тренутку ескалације напетости на Блиском истоку.

Иако је то одбрамбени систем, руски С-400 изазива све већу политичку штету Вашингтону, који се категорички противи извозу тих пресретача.

С обзиром на неуспех америчких покушаја, да се спречи продаја ових система противаздушне одбране другим земљама, С-400 би се могао класификовати као геополитичко оружје, тврди колумниста руског листа Взгляд. 

Поред тога, ови системи су добар показатељ промене равнотеже снага на међународној сцени, посебно након што је донесена CAATSA.

Американци су предвидели да ће уз помоћ овог закона бити могуће ограничити продају руског наоружања на међународном тржишту, посебно када су у питању амерички савезници у области ратне опреме, истиче Акопов.

Према његовим речима, десило се супротно. Притисак који овај закон врши навео је земље да окрену леђа Сједињеним Државама. Очигледно, овај ефекат изазива озбиљну штету америчком имиџу, јер су као одговор на ултиматум САД спроведена јавна одбацивања. 

Харадинај и Тачи овог лета дижу оружану побуну у Прешеву! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА