Најновије

ДУГИ ПРСТИ КРЕМЉА: Ко је руски тајкун који Борису Џонсону тепа “Саша”?

Бивши руски тајкун у индустрији оружја, који је имао везе на највишим нивоима у Кремљу, главни је донатор британске владајуће странке и сматра се пријатељем Бориса Џонсона, човека који је управо постао британски премијер.

Борис Џонсон (Фото: Јутјуб)

Александер Темерко, који је имао блиске везе са руским Министарством одбране и безбедносним службама 1990-их година, поклонио је преко милион фунти Конзервативној партији у току протеклих осам година.

У низу интервјуа који су детаљно описани у "Ројтерсовом" специјалном извештају, он је топло говорио о свом "пријатељу" Борису Џонсону, водећем заговорнику Брегзита који је наследио Терезу Меј на челу британске владе.

Уплитање у британску дипломатију

Темерко, присталица Џонсонове намере да изведе Британију из ЕУ, описао је како се њих двојица понекад међусобно називају "Саша", руским надимком за Александар, што је и Џонсоново право име (Alexander Boris de Pfeffel Johnson).

Рус је подсетио да су, на почетку Џонсоновог мандата као шефа дипломатије, често њих двојица остајали касно увече да пију вино на балкону Џонсонове канцеларије у парламенту.

Увид у некадашње Темеркове везе са владом Москве Владимира Путина и његово садашње учешће у британској политици, долази у тренутку када неки посланици брину о могућем руском уплитању у британску демократију.

Опозициони посланик Бен Брадшо, који је био први посланик који је изразио забринутост због могућег уплитања Кремља у референдум о Брегзиту 2016. године, каже да су налази "Ројтерса" "изузетно забрињавајући".

Москва пориче такво уплитање. Џонсонов секретар за медије Ли Кејн није одговорио на поновљене захтеве за коментаре. Конзервативна странка је само рекла да су "донације Конзервативној странци прописно и транспарентно пријављене Изборној комисији, објављене и да су у потпуности у складу са законом".

Донације заговорницима Брегзита

Темерко (53) донирао је милион фунти торијевцима, откако је добио британско држављанство 2011. године, што је велика количина новца за једну странку, према британским стандардима, показују подаци о финансирању избора.

Џонсон није међу политичарима за које се наводи да су примили донације од Темерка. Међутим, руски индустријалац је финансирао неке од Џонсонових кључних савезника у парламенту, укључујући једног од људи који су водили његову кампању за лидера партије, а сами тим и премијера државе, Џејмса Вартона. Вартон је посланик до 2017. године и ради као плаћени саветник британској енергетској фирми "Aquind Ltd" , где је Темерко директор.

У јуну 2013. године, он је у парламенту изнео предлог закона који је први позивао на референдум о чланству Британије у ЕУ. Темерко је у периоду од 2013. до 2015. године дао 25.000 фунти политичке донације Вартону, показују документи из британског парламента, што је релативно велика бројка за појединачног британског посланика, чиме је помогао финансирање његовог поновног избора 2015. године. Вартон није одговорио на захтев за коментар.

Хтео да сруши Терезу Меј

Темерко је рекао да се придружио неуспешном покушају који су водили чланови групе конзервативних заступника да уклоне премијера Терезу Мај у децембру 2018. године. Високи члан конзервативне партије потврдио је да је Темерко "у великој мери био иза покушаја да се свргне" Меј.

Овај торијевац је одбио да буде именован због осетљивости тог питања. Меј је најавила своју оставку 7. јуна. Њена канцеларија није желела да коментарише писања "Ројтерса".

У Русији био недодирљив, али тврди да је сада персона нон-грата

Темерко је почео да се истиче у руској индустрији оружја деведесетих година прошлог века након распада Совјетског Савеза.

Он је гајио блиске односе са тадашњим руским министром одбране и рекао "Ројтерсу" да су под његовим руководством радили руски генерали са три и четири звездице. Како је рекао, у то време његов статус значио да је у суштини недодирљив.

Његове безбедносне везе, рекао је, једном су му омогућиле приступ састанку Савета безбедности Русије, кругу од 24 највиша руска званичника, којим је председавао Путин.

Међутим, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Темерко "нема никакве везе са Кремљем или руским властима.

- Ми не знамо тог господина - рекао је он.

Темерко је рекао да су његови односи са људима у службама безбедности "формални", а не "лични", и негирао је да данас са њима има икакве везе.

Према његовим речима, његови дани моћног играча у Москви су завршени и сада је наводно за руске власти персона нон-грата. Он је стигао у Британију 2005. године, затраживши политички азил, након што је држава преузела руску енергетску компанију "Yukos", чији је он био члан одбора. Москва га је оптужила да је преварио државног нафтног гиганта "Росњефт", што је он негирао.

Џонсон открио када Британија дефинитивно излази из ЕУ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА