Најновије

ВУЧИЋ О САСЛУШАЊУ ХАРАДИНАЈА: Још само да је ручао с њима

Рамуш Харадинај, премијер лажне државе Косово у оставци, који је јуче у својству осумњиченог за ратне злочине саслушан пред Специјализованим судом у Хагу, бранио се ћутањем. Иако суочен са најтежим оптужбама, иза којих, како се спекулише, овог пута стоји Америка, он се малтене спрдао са саслушањем.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Харадинај је у зграду суда ушао у пратњи супруге, са којом је испозирао окупљеним репортерима, а на питања новинара није одговарао. На саслушању се задржао мање од сат времена, након чега је напустио зграду суда. По изласку је решио да говори за медије, па је рекао да му је тужилаштво сугерисало да не говори о току испитивања. Ипак, признао је да уопште није одговарао на питања тужилаца.

- Испунио сам законску обавезу као осумњичени. Добио сам правни савет да не одговарам за оно што су ме питали - навео је Харадинај.

Додао је да још не зна своју улогу у вези са оним због чега је позван као осумњичени. Према писању приштинских медија, Харадинај је рекао да не очекује да против њега буде поднета оптужница, те додао да он таква предвиђања не може да даје. Председник Србије Александар Вучић иронично је прокоментарисао саслушање Харадинаја речима: "Већ је изашао, хоће мало и да руча са њима?".

Одговарајући на питање да ли ће бити задовољена правда у Хагу, председник је поручио да "српска суза није имала и неће наћи родитеље". - Немојте да сањамо снове како ће неко да нам донесе правду, није нам је доносио досад, неће нам је донети ни убудуће. Него, када ће тај коктел који организују у Хагу Харадинај и остали? Да још мало поприча са њима како се намучио. Тежак је тај лет био од Приштине до Беча и Хага - казао је Вучић.

Дотакао се и чињенице да је Харадинај пут Хага отишао авионом Беџета Пацолија. 

- Намучио се, можда није било стјуардеса у авиону, и то Пацолијевом. Како чујем, ишао је Пацолијевим авионом. Каже да је дуго чекао овај други авион. Тешка ситуација, намучио се велики јунак - рекао је Вучић.

Фила: Имајући у виду какав је Харадинај, боље да ћути

Адвокат Тома Фила је оценио да га је очито адвокат добро саветовао јер је боље да не прича ништа. 

- Имајући у виду какав је Харадинај, боље да ћути. Сигурно је процењено да је најпаметније да не говори ништа - казао је Фила.

Подсетио је и да нико од наших људи није позиван у Хаг нити саслушаван, већ да су хапшени и одвођени тамо.

С друге стране, адвокат Светозар Вујачић сматра да је читав процес против Харадинаја фарса, а хашки суд правна наказа. О томе што се Харадинај бранио ћутањем, Вујачић има чврсто мишљење.

- Ја у целој скаријери никада нисам хтео да браним некога ко није крив, а неће да се брани. Па, ако није крив, ваљда жели да објасни да није и изнесе доказе за то - рекао је Вујачић.

Додао је да Београд поседује и ратни дневник Харадинаја и да је Србија тужилаштву Специјалног суда уступила нову документацију да би указали на могућност подизања оптужнице на основу нових доказа. Навео је да је у командној одговорности Харадинаја почињено 987 тешких злочина, пре свега убистава, силовања, масакрирања.

Дрецун: Имамо нове доказе

Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је да постоје нови докази против Харадинаја, које ће обелоданити у току следеће недеље.

- Појавили су се неки нови елементи - убиство Албанаца од Харадинаја и његових терориста - рекао је он за РТС и показао оригиналан документ из Штаба команде оперативне зоне Дукађин, те истакао да је то извештај о људима који су убијени и због чега су убијени, а реч је о Албанцима.

Украјина фалсификовала кључни аудио-снимак о обарању Боинга, ФБИ покушавао да украде црне кутије. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА