Најновије

ОГРОМНА ФРКА У ПЕРСИЈСКОМ ЗАЛИВУ: Ситуација се само погоршава! Други британски ратни брод стиже у иранске воде!

ХМС Дунцан, разарач протузрачне одбране типа 45, стигао је у Перзијски заљев да би пратио британска пловила, недељу дана након што су иранске снаге заплијениле танкер за нафту под заставом Велике Британије, навела је британска влада у изјави у недељу.

Британски ратни брод (Фото: јутјуб)

Раније овог месеца, ХМС Данкан је био распоређен у Црном мору на вежби Морски поветарац “Sea Breeze” 2019, заједно са осталим бродовима НАТО и партнерских земаља.

"Ми смо прешли из снажног ангажовања у Медитерану и Црном мору на “живе” операције у Сирији", рекао је Том Трент заповедник брода.

"Краљевска морнарица наставља да пружа конзистентну трајну постојаност у региону - брод ХМС Данкан је поносан што подржава ову виталну операцију и спреман је да одигра своју улогу."

Најава долази истог дана када је ирански председник Рохани описао присуство страних снага као главни фактор који подстиче тензије на Блиском истоку.

Разарач би требао да отпочне са дужности крајем августа, а касније ће га током године заменити ХМС Кент, фрегата типа 23.

Краљевска морнарица је објавила своје ангажовање пре скоро три недеље, након што је ХМС Монтрос (до сада једини британски ратни брод у том подручју) наводно суочен са иранских бродовима.

Отмица танкера

Иранска елитна револуционарна гарда укрцала се и запленила танкер под британском заставом у Хормушком мореузу, који повезује Перзијски и Омански залив, рекавши да је прекршио поморска правила.

ХМС Монтрос је пожурио да заштити брод, али стигао је на место догађаја након што је танкер одведен у иранске воде.

Влада Велике Британије осудила је напад и усмерила морнарицу да чува трговачка пловила под заставом Велике Британије.

"Краљевска морнарица добила је задатак да прати бродове под британском заставом кроз Хормушки мореуз, појединачно или у групама, ако им се достави обавештења о њиховом проласку", рекао је портпарол ове недеље и додао да је влада Бориса Џонсона била усредсређена на осигурање ослобађања танкера и његове посаде.

Потез Техерана наишао је на очигледан одговор на заплену Грејс 1, танкера који је превозио иранску сирову нафту, од стране краљевских маринских командоса код обале Гибралтара.

Осумњичено је да брод покушава да кријумчари нафту у Сирију супротно међународним санкцијама, што Иран негира.

Тадашњи британски министар спољних послова Јереми Хунт рекао је да ће Велика Британија олакшати пуштање иранског супертанкера ако Техеран може гарантовати да то није повезано са Сиријом.

Иран је нагласио да ће наставити извоз нафте под било којим околностима.

Рочиште за Грејс1 заказано је за 15. август.

О моћном руском против тенковском наоружању прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА