Најновије

АРКТИК У ПАЛАМЕНУ! Ватрена стихија гута делове Сибира, Аљаске, Гренланда! Научници у шоку: Овако нешто никада нисмо видели (ВИДЕО)

Научници већ дуго упозоравају да се подручје Арктика загрева двоструко брже од остатка планете. Чиини се међутим, да је ситуација на Арктику постала алармантна после најтоплијег јуна у историји мерења. Арктик у последњих месец дана буквално гори.

Ватрена стихија (Фото: Јутјуб)

Од Гренланда преко Сибира па до Аљаске, огромни пожари и облаци дима надвијају се над северном хемисфером наше планете, а штета је огромна.

Ради се о огромним пожарима који су толико великии да се виде и из свемира.

Подручје Арктика је од почетка јуна до сада погодило више од 100 пожара. Најгоре је на подручју Аљаске и Сибира, где је дошло до највећих пожара.

Неки од пожара толико су велики да је њихова површина износи 100.000 фудбалских терена. Када то кажемо, говоримо о једном од пожара, не о више спојених.

Процењује се да је један пожар који се разбуктао у Канади у држави Алберта био већи од 300.000 фудбалских терена. Клер Нулис из Светске метеоролошке организације је у УН објавила застрашујуће податке везане за овај пожар и околности које су до њега довеле.

Најпре је рекла како је ове године просечна температура за јун у деловима Сибира у којима је дошло до пожара и до 10 степени Целзијуса виша него што су то биле температуре у раздобљу од 1981. до 2000. године.

Осим тога, објављено је и како су арктички пожари само током јуна произвели 55 мегатона CO2.

Сам по себи, тај податак многима неће бити јасан, али када га упоредимо са чињеницом да толико CO2 имисија производи Шведска, и то на годишњој разини, тај податак постаје страшан.

55 мегатона  CO2 је отпуштено само у пожарима током јуна. Од почетка године је на том подручју произведена 121 мегатона CO2. То је једнако годишњој количини  CO2 коју произведе Белгија.

Гардиан јавља и како би ови пожари могли убрзати климатске промене. Додају како ови пожари испуштају штетне материје које загађују ваздух, укључујући честице отровних гасова попут угљен моноксида.

У Русији је чак 11 од 49 регија захваћено пожарима. Томас Смит, географ при Лондонској школи економије изјавио је да овакви пожари нису забележени током 16 година кориштења сателита на том подручју.

Сви гледају у Сирију и Венецуелу али нуклеарни рат између Русије и САД може избити на сасвим другом месту! Врше припреме и ћуте. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА