Најновије

Амери размештају нове ракете у Азији да нападну Кину са мање удаљености! Пекинг спрема суров одговор

Америка се нада нада да ће у Азији „пре или касније“ разместити нове ракете средњег домета, одговорио је амерички шеф одбране Марк Еспер на питање о потезу који би могао да има велике последице за регионалну безбедност.

Ђинпинг (Фото: Јутјуб)

Есперове изјаве вероватно ће повећати тензије са Пекингом и појачати страхове од нове трке у наоружању која укључује САД, Кину и Русију.

“Да, волео бих”, Еспер је касно у суботу одговорио на питање да ли Сједињене Државе разматрају размештање новог конвенционалног оружја средњег домета у Азији, сада када Вашингтон више није везан уговором о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ), из ког су се САД формално повукле дан раније.

„Желели бисмо да их разместимо пре или касније“, рекао је Еспер, према транскрипту објављеном уочи доласка у Сиднеј, на почетак недељне турнеје по Азији. „Али, са оваквим програмима, треба времена. Морате да дизајнирате и развијете, тестирате и урадите све те врсте ствари.

„Волео бих када би то било за неколико месеци“, рекао је у погледу размештања. “Али ове ствари обично трају дуже него што очекујете.”

Еспер није рекао где ће пројектили бити размештени али су стручњаци рекли да су међу могућим локацијама азијски савезници попут Јапана и Аустралије, као и америчка територија у Гуаму. 

“Не бих претпостављао, јер све те ствари зависе од наших планова”, рекао је Еспер. “То су ствари о којима увек разговарате са својим савезницима”.

Амерички председник Доналд Трамп је за излазак Вашингтона из споразума ИНФ стално кривио Русију. Али ако погледамо боље изгледа да је Кина, нагомилавањем својих ракетних снага, које представљају озбиљну претњу америчким војним базама у Јапану и другим регионима, такође играла велику улогу у одлуци о укидању споразума о контроли наоружања из 1987. године.

Трамп је у октобру рекао да ће САД раскинути споразум између Вашингтона и Москве из 1987. који је забранио све ракете на копну са дометом од 500 до 5.500 км (310 до 3.420 миља). Пакт је обухватио ракете кратког и средњег домета, које могу да носе и нуклеарне и конвенционалне бојеве главе, али није забранио ваздушно или поморско оружје.

Кина је упозорила Сједињене Државе да ће предузети одређене противмере ако Вашингтон настави са плановима за размештање ракета на копну у азијско-пацифичком региону.

Кина суседима: Размислите два пута пре него што примите америчке ракете

Изјава кинеског министарства иностраних послова долази након што је амерички министар одбране Марк Еспер рекао да су САД сада слободне да распореде оружје након повлачења из споразума о нуклеарним силама средњег домета (ИНФ) с Русијом.

„Кина неће мирно стајати и биће приморана да предузме контрамере ако САД у овај део света почну да размештају ракете средњег домета“, рекао је Фу Цонг, директор за контролу оружја у Министарству спољних послова.

„Такође позивамо наше суседе, наше суседне земље, да буду опрезне и да не дозволе САД-у размештање ракета средњег домета на својим територијама“, додао је он, именујући Аустралију, Јапан и Јужну Кореју.

„То не би служило националном безбедносном интересу ових земаља“, рекао је.

Фу је изјавио да су се тензије између двеју земаља распламсале услед ескалације трговинског рата.

Аустралија је одбацила могућност да се ракете распореде на њеном тлу, рекавши да Канбера није ча ни питана да их угости.

Анкара разматра куповину ловаца Су-35. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА