Најновије

СВИ СЕ ПИТАЈУ КАКО ЈЕ УСПЕО? Ивица Дачић за само један дан постао државни непријатељ број један америчких демократа!

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић успео је у дану да се упише на врх листе дежурних непријатеља америчких демократа.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Није се често дешавало да једна изјава српског званичника произведе низ реакција у америчкој јавности и чак буде оцењена као "мешање у унутрашњу политику САД".

Како је Дачић то успео? Укратко, најавио да ће међу америчким Србима, њих око 650.000, лобирати за нови мандат републиканца Доналда Трампа. Демократама, које се надају да ће се на наредним изборима 2020. године вратити на власт, то се нимало није свидело.

Уследила је муњевита рекација на Твитеру и то баш од Мајкла Карпентера, бившег саветника актуелног кандидата Демократске странке на предстојећим председничким изборима, Џозефа Бајдена.

Цела ситуација има дакле и дневнополитички контекст и показује да се у америчкој јавности кампања за председничке изборе захуктава. Међутим, са друге стране треба имати на уму и однос америчких демократа према Србији и косовском питању уопште. Није тајна да се тај однос разликује од републиканског, као што није тајна ни да су управо републиканци под Трампом направили заокрет у америчкој политици према постизању компомисног решења између Срба и Албанаца.

“Овакве изјаве би требало да се избегавају јер могу да антагонизују другу страну у случају њене победе. Међутим, Дачићев вероватно потез вероватно има упориште у предвиђањима која долазе из америчке администрације и према којима би, под окриљем актуелне америчке администрације, косовски проблем могао да буде решен до јуна наредне године. У том случају, Дачићев потез јеначин да се Трампу и његовом неосредном окужењу, тј. струји коју Џон Болтон предводи, а која је која нагиње разграничењу, пошаље порука да могу да рачунају на Србију”, каже политиколог Милан Крсић.

Он додаје да су, са друге стране, оштре рекације демократа очекиване не само због незадовољства где је усмерена српска подршка већ и због њихове блискости са албанском тј. приштинском страном.

Међутим, шта ће Дачићева изјава донети Србији? Одговор на то питање је вишеструк.

“Тајминг ће бити најбољи показатељ тога да ли је Дачић "мудро" или лоше одиграо овај потез. Уколико се решење питања Косова одложи и ако на изборима победе демократе, српски интереси ће бити на клизавим ногама, а ако се деси супротно показаће се да ли је Дачић исказао своју подршку на прави начин и да ли је вредело повући овакав потез. Зато је ово ризичан потез”, закључује Крстић.

Први је на Дачићеву изјаву одреаговао Мајкл Карпентер, бивши саветник актуелног кандидата Демократске странке на предстојећим председничким изборима, Џозефа Бајдена. Карпентера је поприлично изнервирала Дачићева изјава о подршци, те је оштро реаговао на свом Твитер налогу истичући како Дачић чини велику грешку.

“Српски министар спољних послова планира да се меша у америчку унутрашњу политику тако што ће окупити српске Американце да подрже Трампа 2020. Лично мислим да чини велику грешку, а америчка подршка европском путу Србије требало би да остане двострано питање”, навео је Карпентер на свом Твитер налогу, на коме је поделио и Дачићеву изјаву.

Будући да је Карпентер бивши саветник садашњег водећег кандидата демократа, бројни стручњаци његову изјаву тумаче као критику на рачун Србије којом се овдашњим политичарима поручује да не "таласају" превише, да су ствари променљиве, те да би било добро да поведу рачуна кога подржавају.

Подсећања ради, ово није први пут да Карпентер коментарише балканске односе, европску будућност Србије или односе Београда и Приштине. По правилу његове изјаве поклапају се са званичним ставом америчких демократа и политиком коју спроводили у време два мандата Барака Обаме, па и раније. Суштина те политике је незавнисно Косово у границама какве су Албанци једнострано прогласили 2008. године, уз значајну подршку САД.

На изјаву подршке Трампу одреаговао је и амерички стручњак за балканска питања Данијел Сервер, истичући да ова Дачићева изјава "није мудра".

“Очигледно је да Дачић мисли да има пријатеље у актуелној администрацији и да жели да их подржи. Али, све што је постигао јесте да је осигурао да ко год буде био следећи председник САД из редова демократа, Дачића, а можда и Србију, сматра за непријатеља. Дакле, то му уопште није било мудро”, рекао је Сервер.

Дачић је истако да његова намера није била да се као званичник меша у ова питања, већ да је говорио о држављанима САД српског порекла.

“А кад Јевреји гласају за Трампа, то није мешање, или кад Албанци гласају за Клинтонове или Енгела. Не говорим ја о Србији као држави, говорим о држављанима САД нашег порекла. У Америци тако ствари функционишу. У Енглеској изборној јединици Албанци му увек доносе победу”, рекао је Дачић.

Прочитајте ОВДЕ кога је један од организатора протеста “1 од 5 милиона” Срђан Марковић оптужио за пребијање током суботњих инцидената испред Председништва Србије.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА