Најновије

Уздрмана влада Северне Македоније! Угрожен улазак у ЕУ и НАТО?!

Македонски председник Стево Пендаровски позвао је у понедељак власти да ефикасно, брзо и темељно окончају истрагу случаја "Рекет", захтевајући одговорност за све који су умешани.

Стево Пендаровски (Фото: Јутјуб)

- Ја сам, као грађанин, као особа, не само као председник, разочаран јер је то такође издало очекивања и поверење које сам имао у људе за које очекујемо да се боре за владавину закона. Свестан сам своје одговорности председника и своје дужности да штитим интересе земље и њених грађана, њен просперитет и сигурност, те постизање стратешких циљева, НАТО-а и ЕУ, према којима смо у протекле две године, добили значајан замах. Позивам надлежне институције да обезбеде ефикасан, брз и темељит завршетак истраге поштујући принцип претпоставке невиности. Ако постоје докази, поднећемо тужбе против свих који су умешани, без обзира да ли су јавни функционери или не - рекао је Пендаровски на конференцији за штампу.

На конференцији за штампу одржаној поводом најновијих догађаја у случају "Рекет", Пендаровски је рекао да је у протеклих месец дана јавност била сведок огромне криминалне афере која је потресла темеље важних државних институција и довела их у питање, више него икад, као и поверење грађана у политичаре и сопствену државу.

- На самом почетку афере "Рекет", јавно сам изнео своје стајалиште да сам разочаран оним што сам чуо и позвао на брзу и детаљну истрагу. Уместо тога, власти су отишле на одмор као да је то редовна и рутинска ствар, а то није случај. Аудио и видео снимци које су медији делили протеклих дана изазвали су дубоко разочарање код свих грађана, посебно оних који су годинама, по цену сталног притиска и претњи бивших владиних званичника, протествовали свакодневно захтевајући правду - рекао је председник.

Поред њихове кривичне и правне одговорности, Пендровски је рекао да, ако постоји било каква веза са случајем, у погледу заштите лица која су под истрагом, инсистирам на политичкој одговорности политичара, како из владе, тако и из опозиције.

- У том контексту, позивам оне чија су имена поменута, без обзира да ли је то намерно учињено, само да их дискредитују, да добровољно дају изјаве пред надлежним тужиоцем, да покажу да смо сви једнаки пред законом и одговорни према јавности. Јавност има право да зна наша становишта, чак и ако се бавимо измишљотинама или спекулацијама произведеним са непоштеним намерама - рекао је председник Пендаровски.

Прочитајте ОВДЕкакав је то вео тајности скинут у Црној Гори.

Извор: Ало/republika. mk

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА