Најновије

ПЕСКОВ: Ево шта Путин сматра о протестима у Москви

Званични Кремљ је прекинуо недеље тишине о опозиционим протестима у Москви, саопштењем да председник Владимир Путин не сматра да је пораст таласа незадовољства значајан, преноси АП. Путин подржава идеју о дијалогу са Кијевом како би се решила тренутна компликована ситуација, али оно што је заиста битно јесте имплементација споразума, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков. 

Дмитри Песков (Фото: Јутјуб)

Дајући први званични коментар о протестима у Москви, портпарол Кремља Димитриј Песков је рекао да Путин није коментарисао демонстрације зато што не види "ништа посебно" у вези с њима. 

"Протести се дешавају у многим земљама", рекао је Песков, додајући да постоје много важније теме у Русији којима се председник бави.

Песков је одбацио наводе да су протести гурнули званични Кремљ у политичку кризу и рекао да је одговор полиције на протестима био адекватан. 

У главном граду Русије се већ три недеље одржавају велики опозициони протести, а полиција је до сада притворила више од 1.000 људи. Протести одржани у суботу се сматрају највећим у последњих осам година. 

Песков је одбио да коментарише зашто власти протесте описују као нереде.

Протести у Москви су почели протеклог месеца као реакција на забрану власти да један број независних кандидата учествује на предстојећим градским изборима. 

Путин подржава идеју о дијалогу са Кијевом 

Председник Русије Владимир Путин подржава идеју о дијалогу са Кијевом како би се решила тренутна компликована ситуација, али оно што је заиста битно јесте имплементација споразума, рекао је Песков. 

"Председник Путин увек се залаже за дијалог као средство за решавање хитних питања, посебно у компликованим ситуацијама као што је она са којом се суочавају руско-украјински односи", нагласио је Песков.

На питање о изгледима за састанак између Путина и украјинског председника Володимира Зеленског, портпарол руског председника, приметио је да је "Путин веома прагматична особа, да за њега није важан процес разговора, већ примена раније постигнутих договора, посебно током претходних разговора".

Песков је навео и да ће се Путин 19. августа састати у Паризу са француским председником Емануелом Макроном с којим ће, поред билатералних односа, највише разговарати управо о Украјини и нормандијском формату.

Становници Архангелске области потпуно безбедни 

Безбедност становника Архангелске области је потпуно заштићена после инцидента на војном полигону у близини Северодвинска, изјавио је Песков. 

Он је истакао да све надлежне службе раде све да би грађани Русије били безбедни и да у то нема никакве сумње, преноси Тас. 

Инцидент се догодио у четвртак на полигону за војне пробе у региону Архангелска на северу земље, када се запалило ракетно гориво и том приликом је погинуло пет особа које су биле запослене у коорпорацији "Росатом".

У јавносдти је после несреће било спекулација о повишеном нивоу радиоактивности, али је из Института за нуклеарну безбедност Руске академије наука саопштено да нема опасности од зрачења по локално становништво. 

Прочитајте ОВДЕ како су Руси замолили Амере да се удаље од Шојгуовог авиона.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА