Најновије

ХАЏИЋ О ПРИСЛУШКИВАЊУ ЛИДЕРА НАПРЕДЊАКА: А можда је Вучић био под контраобавештајном заштитом... (ВИДЕО)

Мирослав Хаџић из Београдског центра за безбедносну политику подсетио је да је Александар Вучић, крајем деведесетих година прошлог века, био члан владајуће коалиције и износи другачију тезу о прислушкивању - да су га можда штитили, односно да је то био део контраобавештајне заштите. 

Мирослав Хаџић из Београдског центра за безбедносну политику (Фото: Јутјуб)

“За почетак да понудим различит приступ овој теми. Постоји контраобавештајна заштита. То значи да особе од важности за националну безбедност, службе безбедности и други органи штите од обавештајних и осталих насртаја страних служби, домаћих непријатеља... Читава ова прича може да се тумачи, а господин председник то није поменуо - да је он 24 године био под контраобавештајном заштитом. Те према томе, да су мере примењиване да би њега заштитили, јер очигледно да су службе и други политички одлучиоци антиципирали да ту чучи "Перикле" Србије у чијем "златном добу" сада уживамо. Ваљало би и ту тезу преиспитивати", каже Хаџић.

БИА није у надлежености председника Србије, па је питање како је дошао у посед докумената из те службе, каже Хаџић.

“Он је надлежан за војску, преко Генералштаба да командује војском, чак ни Министарство одбране, ни службе које су део Министарства одбране, нису у његовој непосредној надлежности, додаје. Нормално би било да тужилац покрене процедуру и да испита има ли решења о скидању ознаке”, истиче он.

Хаџић наводи да закон штити неколико ствари кад је реч о службама безбедности - штити списак сарадника, штити акције у току и податке до којих се дође применом посредних мера и поступака - сем ако су мере примењиване по налогу суда и ако се користе у судском процесу.

“Иначе, мере се примењују због националне безбедности и ти подаци се никад не обелодањују. Чак постоји могућност да и у кривичним истрагама, где учествују службе, ако се процени да је важније сачувати добијене податке због националне безбедности - део података се искључује, или чак цео процес или део људи се може искључити, у име интереса националне безбедности", појашњава Хаџић.

Закон је, истиче, уредио и ко може да скида ознаке тајности.

"Ти документи имају рок трајања, 30 или 50 година, све зависи... Нормално би било да суд може да наложи, ако је у интересу судског процеса, скидање. Могла би да наложи Влада и Скупштина доношењем новог закона, или допуном и изменом закона... Председник нема никакву надлежност, поготово не над документима БИА и поготово нема  право да скида ознаку усмено, јер томе би морало да претходи решење", каже Хаџић, додајући да постоји поступак за скидање, и да мора да постоји "папир".

Хаџић истиче да би било нормално да је председник показао то решење које му је омогућило да скине ознаку тајности, додајући да би тиме добио на убедљивости.

Министар полиције Небојша Стефановић рекао је раније данас да није суштина у томе што је председник читао на телевизији поверљив документ, већ је суштина да је он праћен и прислушкиван.

“Прво питање је - поштовање процедура”, каже Хаџић.

“Морало је да постоји решење, у ком се тачно образлаже - зашто и под којим условима се скида ознака тајности”, додаје он.

“Ми не знамо како је и да ли је и због чега је прислушкиван, уосталом био је деведесетих (од 1995.) члан владајуће коалиције и тиме моја теза добија на снази - да су га штитили, да је то део контраобавештајне заштите, наводи Хаџић.

"Законом је заштићено поље у ком раде службе безбедности, па је неуобичајено да председник излази са таквим подацима, да би оповргао тврдње опозиције да је прислушкивана".

"Врши се притисак на судије, али и на запослене у службама"

Хаџић наводи да је свако ко је погледао свој досије после 2000. године могао да види, и то није само случај овде, већ свуда, да службе "зацрне", учине недоступним податке о лицима која су у томе учествовала.

"Овде су директно прозване судије које су одобравале примену посредних мера, а после тога и они који су их извршавали".

Он сматра да могу да постоје последице по судове и судије и наводи да ће "они сада лакше одобравати мере које ће можда БИА примењивати против садашњих политичких опонената" Вучића. Тиме се, каже, додатно нарушава независност судства и тиме се повећава страх судија. Врши се притисак на судије, али и на запослене у службама".

"Сама чињеница да ви објављујете јавно нешто што је под ознаком "строго пов." и "државна тајна", то већ ремети рад службе. Вероватно су ти људи који су конкретно примењивали мере у пензији, али постоји организација која има професионалну културу и традицију и ви тиме јачате њихову потребу да буду послушни", каже Хаџић, наводећи да им се тако упућује порука - "ја све знам, ја све могу, могу сутра да вас прозовем, да вас одстраним из службе".

Хаџић наводи да постоји читав низ пропуста у законима, а да правилници нису доступни јавности, па да постоји могућност да се мере примењују и без судског налога и на различите начине.

"Службе су, пре свега, корпорације које штите себе... Тако би се могло објаснити зашто је служба пратила, ако је пратила, Вучића. Прво је стигао налог из СПС, па је служба извршила налог, па је прикупљала податке и никад се не зна зашто су они корисни... Треба имати на уму да службе безбедности у Србији потичу из служби које су биле политичка полиција, које су трениране да прогањају другачије мислеће", наглашава Хаџић који додаје да се то преноси кроз социјализацију унутар службе и да ту увек постоји погодно тло да оживи тај рефлекс.

О помињању имена дипломата током председниковог наступа на Пинку, каже  - та порука не припада доброј дипломатској пракси, и у најмању руку може се за то рећи да је неуобичајено. Нормално је очекивати да наше службе контролишу шта раде стране дипломате, и наше су под таквом врстом контроле, али је ретко да то неко овако саопшти и да именује, додаје.

На питање да ли постоји јавни интерес да овако нешто, на овакав начин буде саопштено, Хаџић каже да је то тешко доказати.

“Последњих седам година све време смо сведоци страшења грађана, да је угрожен врх државе, да председнику сви раде о глави и ви тиме што стално плашите грађане да је председник жртва, да је Србија угрожена, да је власт угрожена - ви стварате амбијент да грађани пристају и на ванредно стање зарад неке безбедности”, каже Хаџић.

А у свему томе не види јавни, већ партијски, лични, групни интерес, с циљем да се задржи контрола, односно да се цело друштво стави под контролу.

"Тадић, после Броза, имао све службе под својом контролом, насупрот закону"

Бивши председник и лидер СДС Борис Тадић изјавио је раније данас да је после објављивања поверљивих докумената на Пинку, председник Вучић довео је у питање безбедност земље, прекршио је Бечку конвенцију, извршио кривично дело и то све са позиције председника државе, оценивши да је тако, у правном смислу, потпуно некомпетентан да обавља функцију шефа државе.

Хаџић каже да би и Тадић морао да одговори јавности на нека питања...

"Интересантна је борбеност бившег предсеника Србије - и у овом контексту донекле разумљива - али председник бивши, бар би ред био, би грађанима требало да каже колико је он допринео свему томе за осам година владавине, или последње четири године мандата, када је једини, после Броза, имао све службе под својом контролом, насупрот закону... Кад је свог шефа кабинета поставио за секретара Савета и угурао у Биро за координацију служби, третирајући га као шефа бироа, мада то не постоји... И све је то био припремељен терен за оно што се догађало 2012. Власт ДОС-ова је пропустила прилику, из ко зна којих разлога, да озбиљно прави закон о службама - 2002. је донет закон на нивоу федерације, СРЈ, који је био опремљен демократским стандардима и алаткама за цивилну, парламентарну контролу. Иста та власт, у размаку од две недље, усваја Закон о БИА у ком нема ни "д" од демократске, цивилне контроле и тај закон није промењен до данас", истиче Хаџић, који закључује да за озбиљан закон није било ни концепта, али ни сагласности.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је прислушкиван 24 године. О томе више прочитајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА