Најновије

ШИПТАРИ ПРИСВОЈИЛИ СРПСКУ СВЕТИЊУ! Држали католичку мису у православној цркви! Огласила се и СПЦ!

На сајту Епархије рашко-призренске објављено је да су римокатолички бискуп косовски Дод Ђерди и барски надбискуп Зеф Гаши са својим свештенством и групом верника служили јуче мису на остацима православног саборног храма Светог Николе у подножју новобрдске тврдаве.

Остаци цркве на Новом брду (Фото: Јутјуб)

Миси је присуствовао и Исмет Хајрулаху, директор приштинског завода за заштиту споменика културе, а вест је пренело гласило римокатоличке бискупије из Приштине.

Епархија Рашко-призренска навела је у саопштењу да је дубоко разочарана овим очигледним "чином злоупотребе духовне и културне баштине СПЦ" и то на локалитету који су основали и градили средњовековни српски владари, што је, како се наводи, забележено у бројној стручној и историјској литератури, како домаћој тако и страној. 

Како се оцењује у саопштењу, "служењем мисе на темељима православног храма римокатоличка Бискупија косовска озбиљно нарушава до сада прилично коректне међуверске односе на Косову и Метохији и политизује баштину СПЦ која је Ахтисаријевим планом управо на предлог наше Цркве укључена у специјалну заштићену зону уз сагласност представника косовских Албанаца". 

Епархија наводи и да ће од надлежних међународних и локалних институција тражити заштиту локације храма Светог Николе од даљих злоупотреба, међу којима је и недавно подизање стубова које је урађено без стручне експертизе и без сагласности СПЦ.

Епархија подсећа и да је већ је раније изразила озбиљну забринутост и протестовала код надлежних органа због неовлашћених радова приштинског министарства културе на овом средњовековном православном локалитету који се налази у оквиру специјалне заштићене зоне Ново Брдо и где су сви радови забрањени без сагласности СПЦ. 

После католичке мисе, данас је на том месту православни свештеник светио водицу.

Приштина тврди да остаци најзначајнијег новобрдског црквеног објекта, саборног православног храма Светог Николе, представљају остатке римокатоличке цркве.

Подсетимо, својатање српског културног наслеђа покушала је и амбасадорка тзв. Косова у САД Вљора Читаку која је управо средњовековно утврђење Ново Брдо представила као албанско.

Прочитајте ОВДЕ нове детаље из Харадинајевог досијеа.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА