Најновије

ЈЕЗИВО СВЕДОЧЕЊЕ НА СУЂЕЊУ ДУДАКОВИЋУ: "Било нас је 70 до 80, четворо деце, сахрањивали смо тела оних који су умрли, неке су одводили..."

На суђењу Атифу Дудаковићу и осталима Тужилаштво БиХ прочитало је исказ преминулог сведока Душана Филиповића у којем је навео да су њега, његову супругу Смиљу и кума Николу у септембру 1995. године заробили припадници Петог корпуса такозване Армије БиХ.

Атиф Дудаковић (Фото: јутјуб)

Сведок је навео да су заробљени у селу Колинићи током акције "Сана 95" и одведени у војни хангар у Босанском Петровцу. Испричао је да је ту затекао између 70 и 80 српских цивила, међу којима је било четворо деце, те да су неки извођени напоље и да се по повратку на њима видело да су премлаћивани.

- Међу заробљеницима су били и припадници Војске Републике Српске, али не знам тачан број јер су стално одвођени у Бихаћ, а довођени нови - наводи се у исказу.

Сведок је рекао да је био у радном воду који је скупљао и сахрањивао тела погинулих војника ВРС из Петровца и околине.

- У селу Крњеуши сахранио сам осам погинулих српских бораца, а у гробљу у Трешњици 15 војника и цивила. Из Полицијске станице у Босанском Петровцу сам изнео тело извесног 20-годишњег Тадића - рекао је Филиповић.

Преминули Мило Новаковић у исказу је навео да је 14. септембра 1995. с војском почело и повлачење становништва Рисовца, у коме је живео. Његов отац Славко одбио је да напусти кућу и остао у селу с још петоро људи. Новаковић је казао да вести о оцу сазнаје тек у августу 1999. године, када његов рођак Радован, недалеко од продичне куће у Рисовцу, проналази скелетне остатке, одећу и личну карту на име сведоковог оца Славка, чији је идентитет потврђен вештачењем.

Појаснио је да је његова рођака Ковиљка Новаковић, која је остала у селу, убијена поред своје куће, те да су убијени и Милан Драгосавац и Драган Илић, а да су неки сељани размењени.

Браниоци оптужених уложили су приговоре на релевантност, законитост и аутентичност исказа, наводећи да искази нису снимани, те да ниједан ни на који начин не терети оптужене.

Дудаковића и 16 припадника тзв. Армије БиХ оптужница терети за злочине против човечности у Босанском Петровцу, Кључу, Босанској Крупи, Санском Мосту и ратни злочин над цивилима у општини Бихаћ и Цазин.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и тако онеспособљени за борбу.

Наставак суђења заказан је за 2. септембар.

Награђују убиства Срба! Велики кољач добија титулу за своја недела, више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА